Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vaníliás krémtúró

Írta Posted on 3 Nincs címke 1

Gyerekkorom kedvenc, bolti desszertje volt (na meg a mirelit ribizlis túrótorta), amit minden héten egyszer hozott anyu a városból, mert eleinte Dunaharasztin nem jutott még a főtéri nagy ABC-be se. Mindig drukkoltam, hogy jó sok mazsola legyen benne és külön örültem, hogy ha volt egy kis szár rajta, amire felnőttként minimum felhúzott szemöldökkel tekintek vissza. Arra emlékszem, hogy képes voltam 10 percig is elnyújtani egy doboz megevését, hogy tovább tartson.

Ebből a csodából lett mára egy zselés, ipari édesítőktől bűzlő, ízlelőbimbókat sértő produktum. Holott túrógyártásban kiemelkedően jók a hazai viszonyok, pl. a Dabasi vagy a Lipóti kagylósan törő zsírosa az egyik kedvencem. Értem, hogy minél nagyobb hasznot szeretnének kipörgetni belőle, de hogy senki ne akarjon belőle tisztességes minőségűt előállítani, egész egyszerűen érthetetlen.
Addig is, amíg a tejipari vállaltok nem lépnek szintet, addig készítem itthon magunknak mindkét srác nagy örömére, de Balázs a fő rajongója.

Eléggé szimplaügy, bár tudom az lenne az egyszerű, ha csak kikevernénk a túrót némi tejföllel, cukorral és vaníliával, de az semmiképpen nem olyan, mint a régi krémes túró. Ezt bizony egy dús, vaníliás krémalappal kell indítani, hogy visszakapjuk a gyerekkorunk egy kis darabkáját. Igazán nem egy ördöglakat, és ha egyszer megtanulod elkészíteni ezt a sodót, gyakran fogod főzni, gyors desszertnek is.

HOZZÁVALÓK
3 db tojás sárgája
1 evőkanál vaníliás pudingpor
10 dkg cukor
1 dl tejszín
2 dl tej
1/4 citrom reszelt héja
1/2 rúd vanília magjai
1 csipet só
50 dkg túró
mazsola (opcionálisan)

1. A tojások sárgáját, a pudingport, a cukrot és a tejszínt egy közepes méretű lábosba mérjük és csomómentesre keverjük egy habverővel.
2. Beleöntjük a tejet, fűszerezzük a citrommal, vaníliával, sóval és közepes lángon állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Ekkor levesszük a tűzről és egy folpackot simítunk a tetejére, hogy hűlés közben ne bőrösödjön meg.
3. A langyosra hűlt vaníliás sodót és a túrót egy közepes méretű keverőtálba szedjük és botmixerrel, enyhén összedolgozzuk. Nagyon ügyelve rá, hogy ne legyen teljesen homogén, kis túró rögök maradjanak benne. Ekkor keverjük bele a mazsolát, ha szeretnénk, majd lefedve 1 órára hűtőbe tesszük.

A főzés elején még nagyon híg, de folyamatosan kell keverni onnantól, hogy már langyosodni kezd, hogy a tojás ne ugorjon össze benne.

Kb. 10 perc alatt fő ilyen sűrűre, akkor jó, ha ezt az állagot már elérte.

A botmixerrel tényleg csak óvatosan, ne dolgozzuk nagyon egyneműre, hacsak nem az a fixációnk.

  • Nálunk ez az adag sosem játszik, mindig a dupláját készítem 3 főre. Az kitart legalább 3 napig.
  • Természetesen lehet használni keményítőport is a pudingpor helyett, de ettől kicsit közelebb lesz a retró íz világhoz.
  • Szeretnél flancolni? Akkor a kimaradó 3 tojásfehérjét verd habbá és forgasd bele a túrókrémbe. Majd simítsd tortaformába és 180 fokon süsd meg tortának, nagyjából 45 perc alatt. Akkor jó, ha szép, aranybarna a teteje és nem remeg a közepe túlzottan. A tortába sütés előtt szórhatsz csokit, gyümölcsöket vagy kekszet is.
3 Responses
  • Beatrix
    április 3, 2017

    A tejszín az jelen esetben habtejszín? Köszönöm! 🙂

    • Annus
      április 3, 2017

      Igen 🙂

      • Beatrix
        április 4, 2017

        Köszönöm szépen!

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.