A zselés szaloncukor házilag elkészítve nagyon finom lesz. Elég aprólékos munka, úgyhogy szuper családi program az adventre, mert mindenkinek lehet találni egy feladatot, hogy gyorsabban haladjon munka.
Zselés szaloncukor recept
Régi szakácskönyvekben találkozhattunk a konzum szaloncukor receptjével, ami tulajdonképpen egy kidermesztett sűrű cukorszirup, jó esetben némi aromával, pl. mandulával ízesítve. A mi családunkban a marcipán és a zselés szaloncukor a népszerű. A marcipános receptekkel már tele van világ, de friss gyümölcsből készült zselésből alig akad, ezért elsőként ezt mutatom meg nektek.
Zselés szaloncukor gyümölcsből
Természetesen nem muszáj rendes gyümölcsből levet facsarnod, ha kevés az időd, akkor vehetsz hozzá készen kapható gyümölcslevet is. Szerintem ez a legkevésbé macerás része, úgyhogy én a frissen facsarás mellett szoktam dönteni.
Zselés szaloncukor zselésítése
A zselé készítéshez lehet használni agar-agart, zselatinport és zselatinlapokat is, én utóbbit favorizálom, de nyugodtan használd a többit, ha neked szimpatikusabb. Az a lényeg, hogy a folyadékhoz ajánlott mennyiséget szorozd meg 1,5-el, hogy eléggé kemény, szilárd zselét kapj.
Zselés szaloncukor ízesítése
A cukor és a citrom mennyisége erősen függ a gyümölcs érettségétől. A zselé esetében ugyanaz a helyzet, mint a fagyinál, hogy intenzívebbre kell ízesíteni, mint ami jól esne, mert a kidermedés után halványul az íze. A receptleírásban megadom a pontos mennyiségeket, de feltétlen kóstold meg és ha nem érzed elég intenzívnek, akkor még adj hozzá több cukrot vagy ha nem elég savanykás, akkor citromlevet is.
Zselés szaloncukor formázása
Nyugodtan használhatsz szögletes tálka helyett tepsit, ételtartót, vekniformát vagy tálcát is, a fólia segítségével könnyen kiemelhető mindenhonnan, a lényeg, hogy négyzetesre kössön meg és akkor felesleg nélkül tudod darabolni hasábokra.
Sokan jégkocka formában szokták elkészíteni, amiből úgy jön ki, hogy meleg vízbe mártod fél percre a forma alját, amitől megolvad és kicsusszan a zselé. Nekem ahhoz nagyon sok forma kellene, hogy ez a mennyiség beleférjen, ezért készítem tömbben.
Meggyes és körtés zselés szaloncukor
Zselés szaloncukrot bármilyen gyümölcsből lehet készíteni. Nálunk még népszerű a meggyes, amihez 50 dkg mirelit meggyet felforralok és botmixerrel pürésítem. Illetve a körtés is, aminek a levét gyümölcscentrifugával szoktam kinyerni, ugyanúgy 5 dl-t, mint a receptben a narancsléből. A zselésítők adagolása mindig ugyanannyi, amit a receptben megadtam, de a cukor mennyisége eltérhet, több is kellhet belőle. Plusz minden gyümölcshöz kell kevés citromlé is, hogy intenzívebb ízűk legyen.
Szaloncukor csomagolás
A csomagoláshoz uzsonna csomagolópapírt vettem, a háztartási részlegen, mert ez elég vékony ahhoz, hogy szépen bele lehessen csavarni a szaloncukrot. Próbálkoztam zsírpapírral is, de túl merev volt, míg a selyempapír túl vékony. Az uzsonna csomagolópapírt könnyen méretre hajtogathatjuk és vághatjuk. A végét természetesen vagdossuk be, ahogy az eredetinél van. Ebben nagyon szépen bele lehet csavarni a szaloncukrot, tökéletes lesz. A díszítéshez speciális , színes alufóliát csak webshopból tudtam rendelni, házilag a vékony csomagolópapírok jöhetne szóba, de nem maradnak rajta olyan szépen.
Csokitemperálás
Ehhez a részhez sajnos türelem kell. A temperálást akkor lehet megúszni, ha olajjal hígítjuk a csokit, de ez a zselés szaloncukornál nem annyira nyerő opció. Ahogy az sem, hogy nem igazi csokit, hanem növényi zsírokat is tartalmazó bevonót használjunk hozzá. Én a tiszta étcsokit választom minden esetben, de lehetne tej és fehér csokoládéval is készíteni.
📖 Recept
Zselés szaloncukor recept
Hozzávalók
- 5 dl narancslé (6-7 db narancs)
- 6 evőkanál cukor
- 10 db zselatinlap
- 30 dkg étcsokoládé
Elkészítés
- A narancsok kifacsart levét egy lábasba öntjük és felmelegítjük. Közben egy tálkába fél liter hideg vizet öntünk és egyesével beáztatjuk a zselatinlapokat, hogy megduzzadjanak.
- A narancsléhez keverjük a cukrot és megkóstoljuk, hogy elég intenzív-e az íze. Ha kell tovább ízesíthetjük citrommal vagy cukorral, hogy vibráló íze legyen. Amikor kezd forrni a gyümölcslé, a megduzzadt zselatinlapokból kinyomkodjuk a vizet alaposan és a lábosba tesszük. 2-3 percig kevergetjük, hogy beleolvadjon. Ezután levehetjük a tűzről, nem kell tovább melegíteni.
- Egy tálkát enyhén megvizezünk, és belesimítunk egy fóliát, aminek a segítségével kiemeljük majd a megdermedt zselét. Megkeverjük a narancsos zselét és az előkészített tálba öntjük. A hűtőben 3-4 óra alatt hagyjuk keményre dermedni.
- A csokitemperáláshoz gőzfürdőt készítünk. A csokit feldaraboljuk a 2/3 mennyiségét a tálba szórjuk. A többi csokit kisebbre vágjuk, hogy a beoltásnál ne kelljen sokat várni az olvadásra. Ha már kezd olvadni kevergessük, hogy ne hevüljön fel túlságosan az elolvadáshoz. A víznek sem szabad forrnia alatta, mert akkor megég a csokoládénk. Amikor elolvadt a csoki hozzászórjuk a maradékot, gyorsan csak kettőt keverünk rajta és azonnal levesszük a tűzről. Így keverjük addig, amíg az egész egynemű és szép sima lesz.
- A megdermedt zselét kiemeljük egy deszkára, levágunk három szeletet és a többit visszatesszük a hűtőbe. Kisebb hasábokra vágjuk, hogy szaloncukor alakja legyen. A csokit átkeverjük és jöhet bele az első zselé. Átfordítjuk egy villa segítségével, lerázzuk a felesleget és egy sütőpapírra tesszük dermedni. Fontos, hogy a zselé hűtő hideg legyen és a csoki rá tudjon tapadni.
- A temperált csokit időnként keverjük át és ha úgy érezzük, hogy kezd nagyon kihűlni és vastagodni a csoki, akkor gőz felett csak nagyon kicsit rámelegíthetünk. Semmiképpen ne legyen 30 foknál több. Így lesz az eredmény ilyen szép fényes csokiburok, ami roppanósra dermed. Mivel a szaloncukor gyümölcsből készül és nem tartalmaz tartósítószert. A készítés után 7 napig tárolhatjuk hűtőben.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Hegedus Adrienn
Kedves Annuska, meg tudna mondani kerem szepen hogy a zseles szalomcukor bevonasahoz pontosan milyen etcsokit hasznal? Esetleg valamilyen markat tudna ajanlani? En Boci etbebonot vettem es sajnos a zseles kockak teljesen ledobjak magukrol a csokit 🙁
Nagyon koszonom a valaszat! Udv, Adrienn
Annus
Nem a csoki fajtája miatt dobja le, a Boci csoki teljesen jó. A hőfokon múlik, tehát a csoki nem lehet túl meleg ellenben a zselének nagyon hidegnek kell lennie. Valószínűleg szobahőmérsékletű a zselé és ezért jön le róla neked. Kitartás, menni fog!
Dani Judit
Üdvözlöm Annuska! Én is pontosan úgy jártam, mint Hegedűs Adrienn. Most itt állok szaloncukor nélkül. Az én csokim nem tűrte az újramelegítést sem. Mit javasol?
Annus
A csokitemperáláson múlik minden. Ha nincs jól temperálva, ahogy a videóban mutatom, akkor nem lehet vele bevonni a zselékockákat.
Illetve szobahőmérsékletű zselét se lehet bevonni temperált csokival. Erre a kettőre kell figyelni.😊🤗🥰