Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Őszi sütőtökkrémleves recept ◾ KRÉMES, TEJSZÍNES, MELENGETŐ

Írta Posted on 0 Nincs címke 1

Nekem a krémleves határozottan őszi, téli műfaj. Nyáron eszembe se jutna főzni egy ilyen gazdag, krémes, melengető levest. Nagyon sokféle sütőtökkrémleves recept van, nekem határozottan az vált be, ha a zöldségeket előbb megsütjük, amitől enyhén karamellizálódik a tökben lévő cukor és teltté, gazdagabbá teszi a levest. Így könnyebb beállítani a leves sűrűségét is, nem kell a zöldségek levével is kalkulálni. Tovább lehet gazdagítani benne mással pl. paprikával, paradicsommal, karfiollal, ahogy sok receptben szerepel, de nekem akkor már elveszíti a tökös ízét és teljesen más a történet.
A koriandermag szerintem nagyon jól passzol hozzá, de ha még nem próbáltad, nyugodtan elhagyhatod.

Hozzávalók 6 személyre:

A leveshez:
1 kg sütőtök
16 dkg zellergumó
1 db közepes sárgarépa
1 db lila- vagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
1 teáskanál zsálya
1 teáskanál füstölt paprika
1 teáskanál őrölt koriandermag
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
1/2 teáskanál só
8 dl alaplé (vagy víz és 1,5-2 db zöldségleves kocka)
2 dl tejszín
1 evőkanál fehér borecet vagy balzsamecet
1 ág kakukkfű
1 csipet szerecsendió

A feltéthez:
5 szelet kenyér
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
1 csipet őrölt fekete bors
2 dkg reszelt parmezán sajt
5 dkg tökmag
1 ág kakukkfű

Elkészítés:

1. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A sütőtököt meghámozzuk, félbevágjuk, a magjait kikaparjuk és közepes kockákra vágva egy tepsire szórjuk. A zellert is meghámozzuk, de apróbb kockákra vágjuk, hogy egyszerre süljön meg a tökkel. A répát meghámozzuk félbevágjuk és félkarikákra vágva szórjuk a többi zöldség mellé. A hagymát és 2 fokhagymát félbevágva, héjával együtt tegyük a tepsire. Locsoljuk meg 2 evőkanál olajjal, szórjuk meg a zsályával, füstölt paprikával, koriandermaggal, borssal, sóval és alaposan forgassuk össze. 30 perc alatt süssük puhára és aranybarnára.

2. Közben a kenyeret aprítsuk falatnyi kockákra, reszeljük rá a fokhagymát, csorgassuk rá az olajat, szórjuk meg borssal és forgassuk össze. A tetejére reszeljünk parmezán sajtot és húzzuk az egészet el a tepsi szélétől. A felszabadult helyre szórjuk a tökmagot, hogy együtt tudjon megpirulni a kenyérrel. A megsült zöldségek helyére tegyük be 7 percre sülni. Keverjük át, majd süssük még 7 perc alatt aranybarnára és ropogósra.

3. Amíg a feltét sül a zöldségeket szedjük egy lábosba. A hagyma és fokhagyma héját dobjuk ki és csak a puhára sült zöldséget használjuk. Öntsük rá az alaplé felét és botmixerrel pürésítsük simára. Ha szükséges pürésítés közben adjunk még hozzá alaplevet. Ha már szép sima és egyenletes, öntsük fel a maradék lével, a tejszínnel és állítsuk alatta közepes hőfokra a tűzhelyet. Botmixerrel keverjük simára.

4. Ízesítsük fehérborecettel, 1 nagy csipet sóval, 1 csipet őrölt borssal, kakukkfűvel és szerecsendióval. Kevergetve forrásig hevítjük és el is készült a leves. Tálaljuk kevés tejszínnel meglocsolva és a ropogósra sült fűszeres kenyér kockával, tökmaggal és kakukkfűvel együtt.

TIPP

– Ez tipikusan az az étel, ami másnap, sőt harmadnap is még finomabb, mert összeérnek az ízek. Ezért én gyakran főzöm meg előző délután másnap ebédre szánva.

– Kanadai (orange), muskotály és nagydobosi sütőtökből elkészítve a legfinomabb.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..