Nekem a krémleves határozottan őszi, téli műfaj. Nyáron eszembe se jutna főzni egy ilyen gazdag, krémes, melengető levest. Nagyon sokféle sütőtökkrémleves recept van, nekem határozottan az vált be, ha a zöldségeket előbb megsütjük, amitől enyhén karamellizálódik a tökben lévő cukor és teltté, gazdagabbá teszi a levest. Így könnyebb beállítani a leves sűrűségét is, nem kell a zöldségek levével is kalkulálni. Tovább lehet gazdagítani benne mással pl. paprikával, paradicsommal, karfiollal, ahogy sok receptben szerepel, de nekem akkor már elveszíti a tökös ízét és teljesen más a történet.
A koriandermag szerintem nagyon jól passzol hozzá, de ha még nem próbáltad, nyugodtan elhagyhatod.
📖 Recept
Őszi sütőtökkrémleves
Hozzávalók
A leveshez:
- 1 kg sütőtök
- 16 dkg zellergumó
- 1 db sárgarépa (közepes)
- 1 db lilahagyma (vagy vöröshagyma)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál zsálya
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál őrölt koriandermag
- 1/2 teáskanál őrölt fekete bors
- 1/2 teáskanál só
- 8 dl alaplé (vagy víz és 1,5-2 db zöldségleves kocka)
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál fehérborecet (vagy balzsamecet)
- 1 csipet szerecsendió
A feltéthez:
- 5 szelet kenyér
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 csipet frissen őrölt fekete bors
- 2 dkg reszelt parmezán sajt
- 5 dkg tökmag
- 1 ág kakukkfű
Elkészítés
- A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A sütőtököt meghámozzuk, félbevágjuk, a magjait kikaparjuk és közepes kockákra vágva egy tepsire szórjuk. A zellert is meghámozzuk, de apróbb kockákra vágjuk, hogy egyszerre süljön meg a tökkel. A répát meghámozzuk félbevágjuk és félkarikákra vágva szórjuk a többi zöldség mellé. A hagymát és 2 fokhagymát félbevágva, héjával együtt tegyük a tepsire. Locsoljuk meg 2 evőkanál olajjal, szórjuk meg a zsályával, füstölt paprikával, koriandermaggal, borssal, sóval és alaposan forgassuk össze. 30 perc alatt süssük puhára és aranybarnára.
- Közben a kenyeret aprítsuk falatnyi kockákra, reszeljük rá a fokhagymát, csorgassuk rá az olajat, szórjuk meg borssal és forgassuk össze. A tetejére reszeljünk parmezán sajtot és húzzuk az egészet el a tepsi szélétől. A felszabadult helyre szórjuk a tökmagot, hogy együtt tudjon megpirulni a kenyérrel. A megsült zöldségek helyére tegyük be 7 percre sülni. Keverjük át, majd süssük még 7 perc alatt aranybarnára és ropogósra.
- Amíg a feltét sül a zöldségeket szedjük egy lábosba. A hagyma és fokhagyma héját dobjuk ki és csak a puhára sült zöldséget használjuk. Öntsük rá az alaplé felét és botmixerrel pürésítsük simára. Ha szükséges pürésítés közben adjunk még hozzá alaplevet. Ha már szép sima és egyenletes, öntsük fel a maradék lével, a tejszínnel és állítsuk alatta közepes hőfokra a tűzhelyet. Botmixerrel keverjük simára.
- Ízesítsük fehérborecettel, 1 nagy csipet sóval, 1 csipet őrölt borssal, kakukkfűvel és szerecsendióval. Kevergetve forrásig hevítjük és el is készült a leves. Tálaljuk kevés tejszínnel meglocsolva és a ropogósra sült fűszeres kenyér kockával, tökmaggal és kakukkfűvel együtt.
TIPP
– Ez tipikusan az az étel, ami másnap, sőt harmadnap is még finomabb, mert összeérnek az ízek. Ezért én gyakran főzöm meg előző délután másnap ebédre szánva. – Kanadai (orange), muskotály és nagydobosi sütőtökből elkészítve a legfinomabb.Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?