A hólabda recept telitalálat azoknak, akik szeretik a csokis-kókuszos sütiket. Én elégedetlen voltam az eredeti recepttel, ezért a tésztát egy szaftosabb, kakaósabbra cseréltem és a krémet is liszt helyett vaníliás pudinggal készítem, hogy ízesebb legyen. Remélem ti is szeretni fogjátok ebben a verzióban.
Hólabda vagy kozák sapka?
Ezt a sütit kifejezetten azért osztottam meg veletek, mert sokan kérték a receptjét. Ezeket a kéréseket mindig felírom egy táblázatba és sokszor kerítek sort azokra, amiket többen is kérnek. Páran írtak, hogy a süti neve csokimáz esetén hólabda, máz nélkül pedig kozák sapka néven ismert. Szerintem ez csak abban a pár családban lehet így. Mindenki más a mázzal együtt ismeri ezen a két néven. Azt nem lehet tudni, miért lett két neve, de a lényeg, hogy ez egy szuper, házi süti, kár lenne kihagyni.
A tészta előkészítése
Sokan nem szeretik átszitálni a lisztet, a sütőport, a kakaóport és a többit, de pont ezen az 1 percen múlik, hogy minőségi süteményt tegyél a család asztalára. A száraz alapanyagok állás közben sokszor csomósan összeállnak és muszáj fellazítani őket.
Minden kevert tészta érdemes ugyanígy bekeverni a nedves és száraz alapanyagokat részletekben vegyíteni. Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy sütőpor vagy kakaópor csomóval találkozzunk benne.
Mitől csapódik ki a krém?
Ha a krém kicsapódik vagy folyékony lesz, akkor sajnos nem vártad meg, hogy kihűljön a puding mielőtt tovább dolgoztál vele. Illetve az is lehet, hogy a teavaj nem puha, szoba-hőmérsékletű volt, hanem hűtő hideg vagy olvasztott. A recepteknél az alapanyagok hőmérsékletet ugyanolyan fontos betartani, mint a pontosan kimért mennyiségeket.
A hólabda süti formázása
Szerintem az 5-6 centi átmérőjű süti néz ki a legjobban belőle, de számítok rá, hogy sokan másik méretben készítik el. A krém és a máz is elég lesz, hogy ha te egy kicsivel kisebb vagy nagyobb szaggatót szeretnél használni. Direkt kicsit több van mindkettőből erre az esetre, illetve ha még se kell, akkor a leeső tészták mellé elfogy. Ha szeretnél egyszerűsíteni a folyamatokon, akkor vágd félbe a piskótát, az egyiket kend meg a krémmel, fedd be a másik lappal és szaggatás helyett vágd kockára. Így nincs leeső tészta és sokkal hamarabb elkészül. Természetesen a körbekenés, és kókusz így is jár.
Jó stabilak a sütik, könnyen lehet velük dolgozni. Nem kell attól félni, hogy szétcsúszik vagy valamit elrontasz. A kókuszreszelék jótékonyan elfed mindent.
A hólabda süti csokimáza
Szerintem ehhez a retró sütihez sokkal jobban passzol a régi típusú kakaómáz, mint egy modernebb csokis. A receptvideóban egy nagyon jó alapreceptet mutatok meg nektek, amit tudtok használni más sütikhez is. Arra kell számítani, hogy ez nem szilárdul vághatóra, mindig szépen csillogni fog.
A hólabda sütiből kókuszgolyó
Legalábbis a leeső részekből nálunk mindig az lesz, ha a fiúk nem tüntetik el. Akkor szétmorzsolom a szaggatásból keletkező tésztát és a maradék krémmel és mázzal összegyúrom. Kicsit tovább ízesítem rummal, esetleg kávéval vagy narancslével és golyókat formázok belőle, amit kókuszba hempergetek.
📖 Recept
Klasszikus hólabda recept
Hozzávalók
A hólabda tésztához:
- 4 db tojás (L-es)
- 5 dkg teavaj (olvasztott)
- 25 dkg porcukor
- 1 dkg vaníliás cukor
- 2,5 dl tej
- 25 dkg finomliszt (BL55)
- 2 teáskanál sütőpor (8-10 gramm)
- 4 dkg holland kakaópor
- ¼ teáskanál só
A hólabda krémhez:
- 6 dkg vaníliás pudingpor (főzős)
- 2 dkg vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 4 dl tej
- 12 dkg teavaj (puha)
- 12 dkg porcukor
A hólabda csokimázhoz:
- 5 dkg teavaj
- 5 dkg porcukor
- 2 evőkanál holland kakaópor (1,5 dkg)
- 2 evőkanál tej (20 ml)
A hólabda hempergetéshez:
- 15 dkg kókuszreszelék
Elkészítés
- A krémmel kezdünk, hogy legyen ideje kihűlni. Egy lábasba szórjuk a vaníliás pudingport, a vaníliás cukrot és a sót. A tejet apránként hozzákeverjük majd közepes erősségen, kevergetve sűrű pudingot főzünk. Feltétlen várjuk meg, hogy felforrjon. Utána átszedhetjük egy tálba, közvetlen a tetejére egy fóliát simítunk, hogy a teteje ne bőrősödjön meg hűlés közben. Amikor már langyos tegyük a hűtőbe.
- A sütőt előmelegítjük 150 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (130 fok légkeveréssel) és egy 25x40 cm-es sütőformát sütőpapírral kibélelünk. A tésztához a tojásokat egyesével szétválasztjuk két keverőtálba. A sárgájához keverjük az olvasztott vajat a porcukor felét, a vaníliás cukrot és folyamatos keverés mellett a tej felét. A lisztet és a sütőport apránként szitáljuk és keverjük bele. Ha már nagyon sűrűsödik a maradék tejjel lazítjuk. Végük szitáljuk és keverjük bele a kakaóport is.
- A fehérjére szórjuk a sót és kézi robotgéppel alacsony fokozaton habosítani kezdjük. Amikor már lazán habos, beleszórjuk a porcukor másik felét és erősebb fokozaton 4-5 percig habosítjuk, egészen addig amíg olyan kemény lesz, hogy a hab megáll a keverőszáron és nem hajlik vissza. A felét a kakaós masszához szedjük és óvatos, széles mozdulatokkal belekeverjük. Majd a maradék habot is óvatosan hozzáforgatjuk. Az előkészített tepsibe simítjuk és 50-55 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végezzünk, hogy nem ragacsos-e a belseje. Tegyük félre és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A krémhez a puha vajat 2-3 percig robotgéppel habosítjuk, majd a porcukrot két részletben belekeverjük és további 2-3 percig keverjük. A teljesen kihűlt pudingot három részletben kanalazzuk és dolgozzuk bele, mindig megvárva, hogy teljesen felvegye a pudingot. Az elkészült krémet tegyük félre a hűtőbe és készítsük el a mázat. A vajat egy kisebb lábasban megolvasztjuk, beleszórjuk a porcukrot, a holland kakaóport és elkeverjük. Végül a tejjel folyamatosan kevergetve, addig melegítjük, amíg forró lesz. Nem szabad túl főzni, ha forró tegyük félre hűlni.
- A kihűlt piskótát a deszkára fordítjuk lehúzzuk róla a sütőpapírt. Egy 6 centis kör alakú kiszúróval 24 db korongot szaggatunk belőle. A kókuszt egy tálra szórjuk. A krémet átkeverjük és egy spatula segítségével kenünk egy jó adag krémet az egyik korong aljára úgy, hogy egyenletesen rásimítjuk. Majd egy másikat ráillesztünk ugyanígy az aljával lefele. Kicsit összenyomjuk, majd a spatulával bevonjuk krémmel az oldalát is. Kókuszreszelékbe hempergetjük úgy, hogy egyenletesen rátapadjon körben mindenhol és egy tálcára vagy rácsra félretesszük. A többit is ugyanígy elkészítjük. Ha már langyos vagy hideg a máz egyesével a sütik tetejére kanalazzuk és ezzel el is készült a süti. Jól zárodó dobozban, a hűtőben 4 napig tartható el.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Gabora Ilona Borbala
Nsgyon tetszenek a receptek es ahogy.eloadja nagyon erthetoen csodalatos munkaja .
Melinda
Köszönöm a receptet elég nagy tepsibe raktam a tésztát így is nagy lett ezért én egy gombócot,2felé vágtam így 25 db lett😀Nagyon finom köszönjük,lett 2db nutellás is😀
Annus
Köszönöm szépen! Nagyon örülök ezeknek a visszajelzéseknek 😊🤗🥰