Gyümölcsből sushi nem is olyan szokatlan. Vajon kinek jutott eszébe először? Én Ferran Adriàtól ihletődtem meg egy tv műsor kapcsán. Ugyan macerásnak tűnik, de egyáltalán nem az. Remek része lehet egy gyerekpartinak. Nagyjából csak sok tejberizs, sok gyümölcs, némi kókusz és kész az egészséges nasi a leghálásabb közönségnek.
Kb. 30 db
1 bögre kerekszemű, rizottó rizs
1 bögre kókusztej
1 bögre tej
1 Bourbon vaníliás cukor v. 1 rúd vanília v. 2 ek vanília kivonat
2 ek kókuszreszelék
1 lime héja és leve
3 ek barna cukor v. 4 ek méz
1 narancs v. rózsaszín grapefruit
20 dkg eper
2 nagy kiwi
menta v. citromfű levél díszítéshez
(2,5 dl-s bögrével számolva)
A rizst leöblítem és a két tejjel, kókuszreszelékkel és vaníliával erős lángon, fedő alatt felfőzöm. Amikor kezdene forrni, átkeverem, leveszem takarékra és lefedve főzöm kb. 10 percig, amíg még látszik kicsit a leve. Ekkor leveszem a tűzről, hozzáadom a lime héját, levét, cukrot, átkeverem és fedő alatt hagyom kihűlni teljesen.
(Rizs és rizs között is van különbség , más a keményítő tartalmuk. Érdemes megkóstolni és ha nem puhult meg a rizs rendesen, akkor még egy fél bögre tejjel tovább kell főzni. Az a lényeg, hogy ne legyen krémes nedves, mint a tejberizsnél. Puhulásig kell főzni a lehető legkevesebb folyadékkal, hogy könnyebb legyen formázni. Én a mülleres kerekszeműt használom és ahhoz bevált a fenti arány.)
A gyümölcsöket addig meghámozom és filéző késsel hajszálvékonyra szeletelem őket. A narancs úgy lesz a legjobb, ha függőlegesen elkezdem szeletelni, nem szedem gerezdekre. A többi magától értetődő.
Egy vizes evőkanállal adagolom a kihűlt rizses kupacokat a gyakran vizezett kezembe. Könnyen lehet kis hengereket formázni, sushi formázó hiányában is. A méretet igyekezni kell tartani, nem túl szép, amikor össze-vissza nagyságokban sikerül. Amikor elkészülök az összes kis hengerrel, a tetejüket gyümölcsszeletekkel befedem és kicsit lenyomom a két végét is.
Minden harmadikra teszek egy menta vagy citromfű levelet. Hűtőben 10 órát teszteltem, azt jól bírta.
Lehet variálni minden gyümölccsel, tényleg minden megy hozzá.
Mártogatni házi eper vagy málna szörpbe szoktuk.
Vélemény, hozzászólás?