Nagyon sok finom kelt tészta van, de nekem ez a csokis párna kedvencem. Annyira finom, puha a tészta, hogy szinte egybeolvad a töltelékkel.
Hozzávalók
25dkgkenyérliszt
25dkgfinomliszt
7dkgporcukor
7gporélesztő(vagy 3 dkg friss)
½teáskanálsó
10dkgtejföl
8dkgteavaj(puha)
1dbtojás
2dltej
A csokis töltelékhez:
10dkgteavaj(puha)
4evőkanálporcukor
2evőkanálkakaópor
8dkgétcsokoládé
Elkészítés
A kenyérlisztet, finomlisztet és a porcukrot egy nagy keverőtálba szitáljuk. Hozzászórjuk az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral), a sót és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki beleszedjük a tejfölt, a puha vajat, 1 tojás sárgáját, és a tejet folyamatosan adagolva egy spatulával összedolgozzuk. Ekkor a kezünkre váltunk és alaposan kidagasztjuk. Ez egy lágyabb kelt tészta, ezért nehéz vele dolgozni és nagyon kitartónak kell lenni. Addig kell dagasztani, amíg teljesen elválik az edény falától és sima felülete lesz. Formázzuk labdává és kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt, de ha több idő kell neki, akkor hagyni kell, hogy duplájára növekedjen.
Ha már majdnem a duplája elkészítjük a tölteléket. A puha vajat egy tálkába tesszük és kicsit átkeverjük, hogy könnyebb legyen beledolgozni a többit. Kanalazzuk bele a porcukrot és keverjük bele. Ha megvan jöhet a kakaópor is, amivel dolgozzuk teljesen simára a vajas krémet. Hogy még finomabb legyen a sütemény, étcsokoládét vágjunk finom darabokra.
A megkelt tésztát a deszkára borítjuk, négy részre vágjuk és gömbölyítjük őket. Az elsőt, enyhén lisztezett deszkán 25 x 25 cm-es négyzet alakúra nyújtjuk és megkenjük a kakaós töltelék negyedével. Megszórjuk a csokiforgáccsal, feltekerjük és 5 egyforma részre vágjuk, amiket sütőpapírral bélelt, nagy tepsire sorakoztatunk egymástól 2-3 centi távolságra. Ügyeljünk rá, hogy a tészta lezárása, hajtása alul legyen, így sütés közben nem tud majd felpöndörödni. A maradék három tésztát ugyanígy készítsük el.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra (alsó-felső mód, nem légkeverés) és a sütiket hagyjuk kelni még 40 percet. Ha letelt, kenjük le őket tojásfehérjével és süssük készre 25 perc alatt. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.