Porhanyós meggyes-mákos pite recept, aminek szeretem ezt a szalagos díszítését, de lehet hagyományosan rácsozni is. A mák és a meggy verhetetlen párosa minden sütiben tökély.
Hozzávalók
A pite tésztához:
40dkgfinomliszt (BL55)
12dkgporcukor
1dkgsütőpor(2 teáskanál)
½teáskanálsó
1teáskanálcitromhéj(kezeletlen, bio)
20dkgteavaj(+ a formához 1 dkg)
2dbtojássárgája
4dkgtejföl(1 evőkanál)
A meggyes mákos töltelékhez:
40dkgmeggy
2dbtojásfehérje
12dkgporcukor(+ a meggy tetejére és a tálaláshoz)
1teáskanálcitromhéj(kezeletlen, bio)
20dkgmák(darált)
Elkészítés
A lisztet a porcukorral, sütőporral és a sóval beleszitáljuk egy keverőtálba. Reszeljünk bele kevés citromhéjat és keverjük alaposan össze. Adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat és morzsoljuk el a liszttel. Két tojást kettéválasztunk. A sárgáját a tésztához adjuk a fehérjét egy tálba tesszük. A tésztában gyors mozdulatokkal eldolgozzuk a tojások sárgáját, majd hozzákanalazzuk a tejfölt és csak addig gyúrjuk, amíg felveszi. Nem kell, hogy sima tésztává összeálljon. Egy fóliára kivesszük nagyjából a harmadát és koronggá lapítva becsomagoljuk. A maradék tésztát ugyanígy fóliázzuk be. Tegyük őket a hűtőbe 30 percre.
Közben magozzuk ki a meggyet. Nyugodtan használhatsz helyette befőttet, de akkor csepegtesd le alaposan. Vagy fagyasztottat, de azt viszont közvetlen a hűtőből használd, ne enged felolvadni sütés előtt, mert akkor eláztatja.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül) és a 25 cm átmérőjű piteformát vajazzuk és lisztezzük ki. A nagyobbik tésztát vegyük ki és igazítsuk gömbölydedre, hogy könnyebb legyen nyújtani. Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki fél centi vastagra. Emeljük rá a formát, hogy elég nagy lett-e, ha nem, akkor még nyújtsunk rajta egy kicsit. Bátran hajtsuk félbe, emeljük a forma egyik felére és terítsük ki a tésztát. Óvatosan nyomkodjuk bele a szélét körben és ha valahol elszakadt oda se neki, nyomkodd össze, nem fog látszani sütés után. A cseresznyepiténél írtam (IDE KATTINTVA ELÉRHETŐ), hogy több módszer is van a formába emelésre. Az ott mutatott papíros módszert itt is alkalmazhatod, ha bátortalan vagy. A nyújtófával görgesd végig a tetejét, hogy a felesleges tészta lepotyogjon.
A fehérjéket egy robotgéppel habosítani kezdjük. amikor már fehér, több kisebb adagban beledolgozzuk a porcukrot is és tovább verjük, amíg fényes és nyúlós lesz a hab. Reszeljünk ebbe is citromhéjat és keverjük bele. Most jöhet több adagban a darált mák is. Nagyon sűrű lesz, ezért fontos, fokozatosan beledolgozni. Így terítsük az előkészített pitetésztára. Nagyon kevésnek és lehetetlenül sűrűnek tűnik, de bízz bennem. A hő hatására a kemény tojásfehérjétől meg fog nőni és laza, zamatos mákos csodává sül. Most jöhet a meggy a tetejére és egy kis porcukor biztos, ami biztos.
Vegyük elő a kisebb tésztát a tetejére. Mivel ez többet volt a hűtőben, alaposan gyúrjuk át, hogy kezelhető legyen. Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki 3-5 mm vastag, széles téglalappá. Egy vonalzó mentén vágjunk ízlés szerinti szalagokat belőle. Én az 1 centi vastagot preferálom, de lehet szélesebb is. Szeretem, hogy ennek a teteje tele van a zamatos meggyel és szeretném, hogy ezek kikacsintsanak a pite tetején, ezért nem rácsozom be. Csak átlósan, egymást keresztezve rápakoljuk a tészta csíkokat, ahogy éppen, kedvünk tartja. Természetesen nyugodtan rácsozhatod is úgy, ahogy a cseresznyésnél mutattam. Vagy akár teljesen be is fedheted tésztával a tetejét. Ha megvan a szélén körben levágjuk a felesleget. Mehet is az előmelegített sütőbe 25-30 percre sülni. Végül porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp:
A leeső tésztákból formáz kekszet és süsd ki a pite után. Légmentesen záródó dobozban 30 napig eláll.