A töltött kalácsok legjobbja a mákos babka recept, amit előre is elkészíthetünk, mert hosszan megtartja zamatosságát.
Hozzávalók
Hozzávalók a tésztához:
25dkgkenyérliszt
5dkgporcukor
1evőkanálporélesztő(vagy 1 dkg friss élesztő)
1/2teáskanálsó
1dbtojássárgája
1dltej
4dkgkókuszolaj(folyékonyra olvasztva)
Hozzávalók a töltelékhez:
10dkgmák(darált)
1dbtojásfehérje
7dkgporcukor
1teáskanálcitromhéj(reszelt)
4dkgkókuszolaj(folyékonyra olvasztva)
A sziruphoz:
5dkgcukor
1/2dlvíz
Elkészítés
A lisztet, a porcukrot beleszórjuk egy tálba, a sót az egyik, az élesztőt a másik oldalra szórjuk és alaposan összekeverjük. A közepében mélyedést készítünk, beleöntjük a langyos tejet, a tojássárgáját, a kókuszolajat és kidagasztjuk a tésztát amíg szép sima lesz. Műanyag dobozban 12 órát hagyjuk pihenni a hűtőben, vagy ha gyorsítva szeretnénk elkészíteni 1 óra alatt a duplájára kelesztjük a konyhapulton.
A töltelék hozzávalóit egy kisebb keverőtálban összekeverjük. Ha a tojásfehérje kisebb volt, adjunk 1-2 kanál tejet/vizet a töltelékhez, hogy ne legyen száraz, morzsalékos.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk és 30 x 25 cm-es nagyságra kinyújtjuk. Megkenjük a mákos töltelékkel és szorosan feltekerjük. Középen kettévágjuk és a vágott felét felülre fordítva összecsavarjuk a két szálat. Egy sütőpapírral bélelt 25 cm hosszú vekniformába emeljük és fóliával lefedve egy újabb órát kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel) és 30-35 perc alatt készre sütjük. A sziruphoz a cukrot egy lábosba szórjuk, hozzáöntünk ugyanannyi vizet és időnként megkeverve 8-10 percig forraljuk, amíg sziruppá sűrűsödik . Ezzel alaposan kenjünk meg a babka tetejét és csak kihűlés után szeleteljük. Jól zárodó dobozban 5 napig tarthatjuk el hűtőben vagy hűvös helyen.