A tojássárgáját a keményítővel és a vaníliás porcukorral kikeverjük egy kis lábosban. Majd lassan hozzákeverjük a tejet is, hogy csomómentes legyen. Ízesítjük a sóval, 1 teáskanál mézzel és kevergetve sűrűre főzzük 8-10 perc alatt. Tegyük félre hűlni.
Addig a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A rozmaringnak csipkedjük le a levélkéit és vágjuk egészen finomra, mert nagy darab, rágós levélre nem jó ráharapni. Az almákat vékonyan legyaluljuk. Ha nincs mandolinunk, ami hajszálvékonyra gyalulja, inkább csumázzuk ki és úgy szeleteljük éles késsel a lehető legvékonyabbra.
A leveles tésztát kiterítjük és a sütőpapírral együtt egy tepsire fektetjük. Éles késsel bekarcoljuk, de nem vágjuk át, a szélétől 1 cm-re. Erre azért van szükség, hogy a közepe a töltelék alatt lent üljön, de mellette a pereme fel tudjon emelkedni sütés közben.
Megkenjük a karcolt kereten belüli terültet a kihűlt vaníliás sodóval. Egy rétegben rásorakoztatjuk az almákat, meghintjük egy kevés rozmaringgal és megcsorgatjuk a maradék mézzel. Újabb réteg almát rakosgatunk rá, amit újra meghintünk rozmaringgal és megcsorgatunk mézzel. Végül befedjük a maradék almával és sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Tipp:
Szárított rozmaringgal nem működik sajnos. Csakis friss levelekkel szabad készíteni, ami nagyon jól bírja a fagyasztást is. Így ha cserepes hiányában, csak pár ággal veszel, akkor fagyaszd le a maradékot későbbre.