Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Rozmaringos almás lepény recept ◾ ZAMATOS ALMÁS FINOMSÁG

Írta Posted on 0 Nincs címke 0

Amikor először találkoztam a babér és alma párosításával, azonnal meg akartam kóstolni. Izgalmas gasztro kalandnak tűnt, amit muszáj volt megkóstolni. Sajnos hiába rongyoltunk el a kávézóba, ahol éppen menüre került, szomorú csalódás volt. Na ettől még nem adom fel, ki fogom itthon is próbálni.
Viszont, ami évek óta bevált a zöld fűszer + alma fronton, az a rozmaring. Nagyon kevés kell a fűszerből, hogy véletlenül se uralja a süteményt, úgy mint pl. a fahéj szokta. Csupán ad egy pikáns, izgalmas ízt a vanília sodónak és a savanykás almának. Ha egy kicsit tartasz a rozmaringtól, akkor nyugodtan készítsd el nélküle csupán vaníliakrémmel, mert ez egy príma almás süti.

Hozzávalók 6 személyre:
1 db tojássárgája
3 teáskanál étkezési keményítő
3 teáskanál vaníliás porcukor
4 dl tej
1 csipet só
1 teáskanál méz
8-10 levélke rozmaring
2-3 db alma
1 tekercs friss leveles tészta
1 ág rozmaring
3 teáskanál méz

Elkészítés:

1. A tojássárgáját a keményítővel és a vaníliás porcukorral kikeverjük egy kis lábosban. Majd lassan hozzákeverjük a tejet is, hogy csomómentes legyen. Ízesítjük a sóval, mézzel és kevergetve sűrűre főzzük 8-10 perc alatt. Tegyük félre hűlni.

2. Addig a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A rozmaringnak csipkedjük le a levélkéit és vágjuk egészen finomra, mert nagy darab, rágós levélre nem jó ráharapni. Az almákat vékonyan legyaluljuk. Ha nincs mandolinunk, ami hajszálvékonyra gyalulja, inkább csumázzuk ki és úgy szeleteljük éles késsel a lehető legvékonyabbra.

3. A leveles tésztát kiterítjük és a sütőpapírral együtt egy tepsire fektetjük. Éles késsel bekarcoljuk, de nem vágjuk át, a szélétől 1 cm-re. Erre azért van szükség, hogy a közepe a töltelék alatt lent üljön, de mellette a pereme fel tudjon emelkedni sütés közben.

4. Megkenjük a karcolt kereten belüli terültet a kihűlt vaníliás sodóval. Egy rétegben rásorakoztatjuk az almákat, meghintjük egy kevés rozmaringgal és megcsorgatjuk mézzel. Újabb réteg almát rakosgatunk rá, amit újra meghintünk rozmaringgal és megcsorgatunk mézzel. Végül befedjük a maradék almával és sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Tipp:

1. Szárított rozmaringgal nem működik sajnos. Csakis friss levelekkel szabad készíteni, ami nagyon jól bírja a fagyasztást is. Így ha cserepes hiányában, csak pár ággal veszel, akkor fagyaszd le a maradékot későbbre.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..