Amikor először találkoztam a rozmaring és alma párosításával, azonnal meg akartam kóstolni. Izgalmas gasztro kalandnak tűnt, amit muszáj volt megkóstolni. Sajnos hiába rongyoltunk el a kávézóba, ahol éppen menüre került, szomorú csalódás volt. Na ettől még nem adom fel, ki fogom itthon is próbálni.
📖 Recept
Rozmaringos almás lepény
Hozzávalók
- 1 db tojássárgája
- 3 teáskanál étkezési keményítő
- 3 teáskanál vaníliás porcukor
- 4 dl tej
- 1 csipet só
- 4 teáskanál méz
- 8-10 levél rozmaring
- 2-3 db alma
- 1 tekercs friss leveles tészta
- 1 ág rozmaring
Elkészítés
- A tojássárgáját a keményítővel és a vaníliás porcukorral kikeverjük egy kis lábosban. Majd lassan hozzákeverjük a tejet is, hogy csomómentes legyen. Ízesítjük a sóval, 1 teáskanál mézzel és kevergetve sűrűre főzzük 8-10 perc alatt. Tegyük félre hűlni.
- Addig a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A rozmaringnak csipkedjük le a levélkéit és vágjuk egészen finomra, mert nagy darab, rágós levélre nem jó ráharapni. Az almákat vékonyan legyaluljuk. Ha nincs mandolinunk, ami hajszálvékonyra gyalulja, inkább csumázzuk ki és úgy szeleteljük éles késsel a lehető legvékonyabbra.
- A leveles tésztát kiterítjük és a sütőpapírral együtt egy tepsire fektetjük. Éles késsel bekarcoljuk, de nem vágjuk át, a szélétől 1 cm-re. Erre azért van szükség, hogy a közepe a töltelék alatt lent üljön, de mellette a pereme fel tudjon emelkedni sütés közben.
- Megkenjük a karcolt kereten belüli terültet a kihűlt vaníliás sodóval. Egy rétegben rásorakoztatjuk az almákat, meghintjük egy kevés rozmaringgal és megcsorgatjuk a maradék mézzel. Újabb réteg almát rakosgatunk rá, amit újra meghintünk rozmaringgal és megcsorgatunk mézzel. Végül befedjük a maradék almával és sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Tipp:
Szárított rozmaringgal nem működik sajnos. Csakis friss levelekkel szabad készíteni, ami nagyon jól bírja a fagyasztást is. Így ha cserepes hiányában, csak pár ággal veszel, akkor fagyaszd le a maradékot későbbre.Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?