7dkgporcukor(helyette nálam 3 dkg 4:1 édesítő volt porítva)
½dbcitrom reszelt héja(kezeletlen vagy bio)
22dkgteavaj(hidegen, + a formához)
1dbtojás
A töltelékhez:
40dkgvörös szőlő(magmentes, megtisztított)
15dkgáfonya
½dbcitrom reszelt héja(kezeletlen vagy bio)
1dbalma(közepes)
10dkgporcukor(helyette nálam 4 dkg 4:1 édesítő volt porítva)
2dkgkeményítő
Elkészítés
A lisztet egy tálba mérjük, beleszórjuk a sót, porcukrot, citromhéjat és elkeverjük. A hideg vajat belereszeljük (ha van időnk előtte 20 percre tegyük be a mélyhűtőbe, így könnyebb lesz vele dolgozni és szuper ropogós lesz a tészta) és összemorzsoljuk a liszttel. Amikor már kis borsónyi morzsák vannak, beleütjük a tojást és gyors mozdulatokkal sima tésztává dolgozzuk. A tésztát 2/3 - 1/3 részre osztjuk és 30 percre a hűtőbe tesszük hűlni.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy 23 cm átmérőjű, 3 cm mély pite formát kivajazunk és kilisztezünk alaposan. A nagyobbik tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk. Egy határozott mozdulattal az előkészített formába emeljük és az oldalán körben egyenletesen eligazgatjuk. A tetejét egy éles késsel levágjuk, hogy körben egyforma legyen. A leeső tészta jól jön majd a tetejéhez.
A szőlőt és az áfonyát egy tálban összekeverjük a reszelt citromhéjjal. Az almát meghámozzuk és a reszelő nagyobbik oldalán belereszeljük és összeforgatjuk. Meghintjük a porcukorral, keményítővel és alaposan elkeverjük. Így simítjuk a pitére és elegyengetjük.
A maradék tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk és keskeny csíkokra vágjuk. Keresztben a töltelékre fektetjük, majd a maradék tésztával berácsozzuk a tetejét. A leeső tésztát mindig újra összegyúrjuk és csíkokat vágunk belőle. Végül körben egy villával lenyomkodjuk a széleket, hogy csinos legyen. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 10 percig. majd a hőfokot vegyük le 180 fokra és süssük még 60 percig. Ha a tészta túlságosan barnulna, akkor takarjuk le egy alufóliával. Végül tálaljuk porcukorral meghintve.