Az áfonyás szőlős pite egy csodálatos New York-i útra emlékeztet, ahol híresen finomakat sütnek. Az áfonyás szőlős pite első kóstolásáig nem is sejtettem mennyire finom élményben lesz részem. Simán helye van a nagy klasszikusok, a mákos-meggyes, túrós és cseresznyés mellett.
Amerikában amúgy is nagy kultusza van a szőlőnek. Minden üzlet tele van szőlőzselével, üdítővel, cukorkával és megannyi szőlős finomsággal. Egy szuper csapat, higgyétek el nekem.
Milyen szőlőből?
Mindenképpen vörös/kék szőlőt javaslok hozzá, ami magtalan fajta. Így nagyon kellemes a fogyasztása, és nem kel kemény magokkal találkozni a selymes töltelékben.
Cukormentes pite?
Én édesítővel készítettem, így is adom meg a receptben, de a sok néző kéréséren megadom cukorral is a pontos mennyiségeket.
📖 Recept
Áfonyás szőlős pite recept
Hozzávalók
A tésztához
- 36 dkg finomliszt (+ a formához)
- 1 csipet só
- 7 dkg porcukor (helyette nálam 3 dkg 4:1 édesítő volt porítva)
- ½ db citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio)
- 22 dkg teavaj (hidegen, + a formához)
- 1 db tojás
A töltelékhez:
- 40 dkg vörös szőlő (magmentes, megtisztított)
- 15 dkg áfonya
- ½ db citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio)
- 1 db alma (közepes)
- 10 dkg porcukor (helyette nálam 4 dkg 4:1 édesítő volt porítva)
- 2 dkg keményítő
Elkészítés
- A lisztet egy tálba mérjük, beleszórjuk a sót, porcukrot, citromhéjat és elkeverjük. A hideg vajat belereszeljük (ha van időnk előtte 20 percre tegyük be a mélyhűtőbe, így könnyebb lesz vele dolgozni és szuper ropogós lesz a tészta) és összemorzsoljuk a liszttel. Amikor már kis borsónyi morzsák vannak, beleütjük a tojást és gyors mozdulatokkal sima tésztává dolgozzuk. A tésztát 2/3 - 1/3 részre osztjuk és 30 percre a hűtőbe tesszük hűlni.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy 23 cm átmérőjű, 3 cm mély pite formát kivajazunk és kilisztezünk alaposan. A nagyobbik tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk. Egy határozott mozdulattal az előkészített formába emeljük és az oldalán körben egyenletesen eligazgatjuk. A tetejét egy éles késsel levágjuk, hogy körben egyforma legyen. A leeső tészta jól jön majd a tetejéhez.
- A szőlőt és az áfonyát egy tálban összekeverjük a reszelt citromhéjjal. Az almát meghámozzuk és a reszelő nagyobbik oldalán belereszeljük és összeforgatjuk. Meghintjük a porcukorral, keményítővel és alaposan elkeverjük. Így simítjuk a pitére és elegyengetjük.
- A maradék tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk és keskeny csíkokra vágjuk. Keresztben a töltelékre fektetjük, majd a maradék tésztával berácsozzuk a tetejét. A leeső tésztát mindig újra összegyúrjuk és csíkokat vágunk belőle. Végül körben egy villával lenyomkodjuk a széleket, hogy csinos legyen. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 10 percig. majd a hőfokot vegyük le 180 fokra és süssük még 60 percig. Ha a tészta túlságosan barnulna, akkor takarjuk le egy alufóliával. Végül tálaljuk porcukorral meghintve.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?