Az áfonyás szőlős pite egy csodálatos New York-i útra emlékeztet, ahol híresen finomakat sütnek. Az áfonyás szőlős pite első kóstolásáig nem is sejtettem mennyire finom élményben lesz részem. Simán helye van a nagy klasszikusok, a mákos-meggyes, túrós és cseresznyés mellett.
Amerikában amúgy is nagy kultusza van a szőlőnek. Minden üzlet tele van szőlőzselével, üdítővel, cukorkával és megannyi szőlős finomsággal. Egy szuper csapat, higgyétek el nekem.

Milyen szőlőből?

Mindenképpen vörös/kék szőlőt javaslok hozzá, ami magtalan fajta. Így nagyon kellemes a fogyasztása, és nem kel kemény magokkal találkozni a selymes töltelékben.

Cukormentes pite?

Én édesítővel készítettem, így is adom meg a receptben, de a sok néző kéréséren megadom cukorral is a pontos mennyiségeket.

Az áfonyás szőlős pite recept elkészítése videó

Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához:

36 dkg liszt + a formához
1 csipet só
7 dkg porcukor (helyette nálam 3 dkg 4:1 édesítő volt porítva)
1/2 kezeletlen vagy bio citrom reszelt héja
22 dkg hideg vaj + a formához
1 tojás

A töltelékhez:

40 dkg vörös szőlő, magmentes, megtisztított
15 dkg áfonya
1/2 kezeletlen vagy bio citrom reszelt héja
1 közepes alma
10 dkg porcukor (helyette nálam 4 dkg 4:1 édesítő volt porítva) + a tálaláshoz
2 dkg keményítő

Elkészítés:

1. A lisztet egy tálba mérjük, beleszórjuk a sót, porcukrot, citromhéjat és elkeverjük. A hideg vajat belereszeljük (ha van időnk előtte 20 percre tegyük be a mélyhűtőbe, így könnyebb lesz vele dolgozni és szuper ropogós lesz a tészta) és összemorzsoljuk a liszttel. Amikor már kis borsónyi morzsák vannak, beleütjük a tojást és gyors mozdulatokkal sima tésztává dolgozzuk. A tésztát 2/3 – 1/3 részre osztjuk és 30 percre a hűtőbe tesszük hűlni.

2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy 23 cm átmérőjű, 3 cm mély pite formát kivajazunk és kilisztezünk alaposan. A nagyobbik tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk. Egy határozott mozdulattal az előkészített formába emeljük és az oldalán körben egyenletesen eligazgatjuk. A tetejét egy éles késsel levágjuk, hogy körben egyforma legyen. A leeső tészta jól jön majd a tetejéhez.

3. A szőlőt és az áfonyát egy tálban összekeverjük a reszelt citromhéjjal. Az almát meghámozzuk és a reszelő nagyobbik oldalán belereszeljük és összeforgatjuk. Meghintjük a porcukorral, keményítővel és alaposan elkeverjük. Így simítjuk a pitére és elegyengetjük.

4. A maradék tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk és keskeny csíkokra vágjuk. Keresztben a töltelékre fektetjük, majd a maradék tésztával berácsozzuk a tetejét. A leeső tésztát mindig újra összegyúrjuk és csíkokat vágunk belőle. Végül körben egy villával lenyomkodjuk a széleket, hogy csinos legyen. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 10 percig. majd a hőfokot vegyük le 180 fokra és süssük még 60 percig. Ha a tészta túlságosan barnulna, akkor takarjuk le egy alufóliával. Végül tálaljuk porcukorral meghintve.

MÉG TÖBB PITE RECEPT ITT!

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .