Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Áfonyás szőlős pite ◾ HÁZIAS, GYÜMÖLCSÖS SÜTI!

Írta Posted on 0 Nincs címke 0

Ez a pite egy csodálatos New York-i útra emlékeztet, ahol szinte végtelenítve lehet kóstolni a különleges pitéket és a szőlőnek amúgy is nagy a kultusza. Minden üzlet tele van szőlőzselével, üdítővel, cukorkával és megannyi szőlős finomsággal. Én amíg nem kóstoltam, nem gondoltam, hogy az áfonyával ennyire zseniális párost alkotnak. Egy szuper csapat, higgyétek el nekem. Én kaptam hozzá magtalan szőlőt és így nagyon kellemes volt a fogyasztása, de ha ódzkodsz ezektől a magtalan, nemesített fajtáktól, akkor jó lesz sima vörös szőlővel is. Én édesítővel készítettem, de a receptben megadom cukorral is a pontos mennyiségeket.

Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához:
36 dkg liszt + a formához
1 csipet só
7 dkg porcukor (helyette nálam 3 dkg 4:1 édesítő volt porítva)
1/2 kezeletlen vagy bio citrom reszelt héja
22 dkg hideg vaj + a formához
1 tojás

A töltelékhez:
40 dkg vörös szőlő (megtisztítva kell ennyi)
15 dkg áfonya
1/2 kezeletlen vagy bio citrom reszelt héja
1 közepes alma
10 dkg porcukor (helyette nálam 4 dkg 4:1 édesítő volt porítva) + a tálaláshoz
2 dkg keményítő

Elkészítés:

1. A lisztet egy tálba mérjük, beleszórjuk a sót, porcukrot, citromhéjat és elkeverjük. A hideg vajat belereszeljük (ha van időnk előtte 20 percre tegyük be a mélyhűtőbe, így könnyebb lesz vele dolgozni és szuper ropogós lesz a tészta) és összemorzsoljuk a liszttel. Amikor már kis borsónyi morzsák vannak, beleütjük a tojást és gyors mozdulatokkal sima tésztává dolgozzuk. A tésztát 2/3 – 1/3 részre osztjuk és 30 percre a hűtőbe tesszük hűlni.

2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy 23 cm átmérőjű, 3 cm mély pite formát kivajazunk és kilisztezünk alaposan. A nagyobbik tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk. Egy határozott mozdulattal az előkészített formába emeljük és az oldalán körben egyenletesen eligazgatjuk. A tetejét egy éles késsel levágjuk, hogy körben egyforma legyen. A leeső tészta jól jön majd a tetejéhez.

3. A szőlőt és az áfonyát egy tálban összekeverjük a reszelt citromhéjjal. Az almát meghámozzuk és a reszelő nagyobbik oldalán belereszeljük és összeforgatjuk. Meghintjük a porcukorral, keményítővel és alaposan elkeverjük. Így simítjuk a pitére és elegyengetjük.

4. A maradék tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk és keskeny csíkokra vágjuk. Keresztben a töltelékre fektetjük, majd a maradék tésztával berácsozzuk a tetejét. A leeső tésztát mindig újra összegyúrjuk és csíkokat vágunk belőle. Végül körben egy villával lenyomkodjuk a széleket, hogy csinos legyen. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 10 percig. majd a hőfokot vegyük le 180 fokra és süssük még 60 percig. Ha a tészta túlságosan barnulna, akkor takarjuk le egy alufóliával. Végül tálaljuk porcukorral meghintve.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..