Ha egyszer kipróbálod, milyen egyszerű mézespuszedlit sütni, nem lesz kedved többé boltit vásárolni! Ebben a mákos, szilvás verzióba nagyon könnyű beleszeretni. Engedj a csábításnak és készítsd el!
Hozzávalók
2dkgteavaj(vagy olaj)
4dkgméz
1dbtojás
1dbcitrom(kezeletlen vagy bio)
12dkgcukor
10dkgmák
1csipetsó
5dkgkandírozott citromhéj
75mltej
1/2teáskanálszalalkáli(2 gramm)
20dkgfinomliszt
15dkgszilvalekvár(a tálaláshoz)
1evőkanálporcukor(a tálaláshoz)
Elkészítés
Egy keverőtálba szedjük a puha vajat, a mézet és a tojást. Belereszeljük egy egész citrom héját és kézi habverővel simára keverjük pár perc alatt. A mákot és a cukrot finomra daráljuk és így szórjuk a tálba. Meghintjük egy csipet sóval, a kandírozott citromhéjjal és simára keverjük.
A szalalkálit beleszórjuk a tejbe és belefacsarjuk a fél citrom levét is. Elkeverjük és várjuk meg, hogy szépen felhabozzon. A liszt és a tej felét a tálba szedjük, elkeverjük, majd a maradékot is hozzá dolgozzuk. Lefóliázva minimum 1 órára tegyük a hűtőbe, de a legjobb 1 éjszákat állni hagyni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverés nélkül, alsó-felső vagy 160 fok légkeveréssel) és egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk. Habzsákkal, sima vagy fagyiskanállal egymástól 4 cm távolságra kis halmokat szaggatunk a tepsire.
Az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Miután kicsit hűlt, emeljük egy rácsra. Tálalhatjuk magában vagy szilvalekvárral töltve is. Jól zárodó dobozban, hűvös helyen 2 hétig tartható el, vagy a fagyasztóban 3 hónapig.