A párolt rizs főzésre is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Nekem mindig is az vált be, ha átmosom, lepirítom és csak utána párolom meg. Így sokkal ízesebb, finomabb lesz a párolt rizs.
Hozzávalók
2dlrizs
2evőkanálolaj
3szálpetrezselyem
1teáskanálsó
Elkészítés
A rizsből kimérünk 2 dl-t és folyó víz alatt hosszasan átmossuk, hogy a felesleges rizsliszt kimosódjon és ne legyen nagyon ragacsos főzés után. Hagyjuk alaposan lecsöpögni, hogy könnyebb legyen megpirítani.
Egy lábost magas lángon felhevítünk és belecsorgatjuk az olajat. A rizs kevergetve addig pirítjuk, amíg a szemek kifehérednek és pár szem megbarnul. A barna szemek, finom ízt adnak majd a többinek a főzés során. Közben van időnk finomra aprítani a petrezselymet. Nem kötelező használni hozzá, jó lesz anélkül is, ez ízlés kérdése.
Felöntjük 4 dl vízzel, fűszerezzük a petrussal, sóval, átkeverjük, majd lefedjük. Közepes lángon addig főzzük, amíg látjuk a vizet. Ha már csak a rizst látjuk a tetején vegyük a legkisebb lángra alatta a tüzet és 10 percig főzzük. Ekkor zárjuk el és készen is vagyunk. Jót tesz neki, ha adunk még 20 perc pihenőt, mielőtt egy villával átlazítanánk az egészet, de ha idő hiányban vagyunk, akkor azonnal tálalhatunk.
Tipp: Teljesen mindegy mennyi rizst szeretnél főzni. A lényeg, hogy egy pohárnyi rizshez, két pohárnyi víz kell. Ha két pohár rizst főznél, akkor 4 pohár víz kell hozzá. Mindig a rizs mennyiségének a duplája.