Cukor- laktóz- és gluténmentes linzer 🌲 1 tésztából 4 aprósütemény
Előkészítési idő 10 percperc
Főzési idő 30 percperc
Elkészítési idő 1 óraóra
Adag 40db
A karácsonyi sütis dobozokba ezúttal cukor-, laktóz- és gluténmentes kekszeket készítettem. Az ízűk finom marcipános, ünnepi alkalamkra tökéletes. Szerintem az a legjobb ebben az aprósüteményben, hogy elég egy tésztát begyúrni és abból négyfélét tudunk készíteni.
Hozzávalók
A tésztához:
10dkgkókuszolaj(extra szűz)
10dkgeritrit
10dkgnyírfacukor(xilit)
2dkgvaníliás édesítőszer
2dbtojás
1dbcitrom(kezeletlen vagy bio)
35dkgmandulaliszt
1csipetsó
1teáskanálútifűmaghéj őrlemény
5dkgrizsliszt(fehér vagy barna)
Az aszaltgyümölcsös tallérokhoz:
5dkgaszalt gyümölcs(pl. áfonya)
A pálcikákhoz:
1csepppiros gélfesték
A lekváros linzerkarikához:
8dkgsárgabaracklekvár(cukormentes)
A csokis csillagokhoz:
3dkgétcsokoládé(cukormentes)
1teáskanáldíszítő figura
Elkészítés
A kókuszolajat hagyjuk folyékonyra olvadni, ha kell mikrozzuk meg és így mérjük egy keverőtálba. Beleszórjuk a sima és a vaníliás édesítőszert is. A tojásokat egyesével felütjük és így adjuk hozzá. Belereszeljük a citrom héját.
Egy habverővel szép simára keverjük és félretesszük. Egy másik keverőtálba mérjük a száraz alapanyagokat. A mandulalisztet, amibe beleszórjuk a sót, az útifűmaghéj őrleményt és a rizslisztet. Alaposan összeforgatjuk és a tojásos alaphoz szórjuk.
Először a spatulával keverjük össze, majd, ha már felvette a folyadékot a kezünkkel simára gyúrjuk. Lenyomkodjuk és 4 egyenlő részre osztjuk. Az első két adagot egy fóliára emeljük, lenyomkodjuk és becsomagoljuk.
A harmadik részt egy tálba tesszük, beleszórjuk az aszalt gyümölcsöt és összedolgozzuk. Ez a tészta mindent elbír, mehet bele diót, pisztáciát is vagy vörösáfonya helyett barackot, fügét, mazsolát. Formázzunk belőle hengert és emeljük egy fóliára. Tekerjük fel és kicsit hengergessük meg, hogy szép legyen a felülete.
Az utolsó a tésztát megfelezzük az egyiket csak simán elcsomagoljuk egy fóliába, a maradékhoz nyomunk a piros ételfestékből, összedolgozzuk egy spatulával és így csomagoljuk el egy fóliába. Az előkészített tészták mehetnek a hűtőbe 1 órára (vagy akár 3 napig is tárolható nyersen), hogy megdermedjen benne a kókuszolaj és könnyebben tudjunk vele dolgozni.
A sütőt előmelegítjük 160 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (140 fok légkeveréssel) és 3 nagy tepsire sütőpapírt terítünk. A hengerrel van a legegyszerűbb dolgunk. Egy éles késsel vágjuk vastagabb szeletekre és egy sütőpapírral bélelt tepsiresorakoztatjuk. Az előmelegített sütőben, 15 perc alatt készre sütjük.
A pálcikákhoz elővesszük a két tésztát és kicsit átgyúrjuk a deszkán. Sodorjuk el mindkét színt vékonyra. Nem kell aggódni, hogy letapad, ez alá nem kell külön lisztet szórni. Fektessük egymás mellé és a közepéről indulva csavarjuk össze őket. Ha a végéről indítanánk túl nagyokat kellene mozdítani a tésztán és elszakadna. Így viszont szépen mindkét irányba össze tudjuk csavarni a két színt. Kicsit sodorjunk rajta, hogy vékonyabb legyen, daraboljuk 10-14 cm hosszúra és a tetejüket lehajlítva tegyük őket a tepsire. Ha már nehezebben tudsz vele dolgozni, akkor vissza kell tenni a hűtőbe, hogy megdermedjen és könnyebben kezelhető legyen. Az előmelegített sütőben, 15 perc alatt készre sütjük.
A harmadik adagból csokis csillagot sütünk. Kicsomagoljuk a tésztát és a fóliát megigazítjuk alatta. A tésztát vékonyan kinyújtjuk és különböző méretű csillagokat szaggatunk belőle. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, hogy szépen ki tudjuk nyújtani és tovább szaggatjuk a kekszeket. A tepsire sorakoztatjuk és az előmelegített sütőben, 15 perc alatt készre sütjük.
Végül a negyedik adagot is elővesszük és a fólián vékonyra nyújtjuk. Kisebb korongokat szaggatunk belőle. Minden másodiknak a közepét is kiszaggatjuk egy kisebb formával, például szívvel. Így tegyük őket a tepsire egy spatula segítségével, hogy ne hajoljon meg a tészta az emelésnél. A maradékot összegyúrjuk, vékonyra nyújtjuk és tovább szaggatjuk, amíg tart a tészta. A tepsire sorakoztatjuk és az előmelegített sütőben, 15 perc alatt készre sütjük.
A teli korongokat cukormentes lekvárral egyesével megkenjük. Illeszünk rá 1-1 lyukasat és ezzel el is készült a lekváros linzer. Kb. 1 nap állás után lesz nagyon finom puha és omlós.
A csoki olvasztáshoz gőzfürdőt készítünk és a felső tálba a csoki 2/3-át beletördeljük és megolvasztjuk. Ha teljesen elolvadt vegyük le a gőzről a tálat és keverjük bele a csoki 1/3-át. Mire elolvad temperálja a nagyobb részt és szépen meghúz a csoki. Egy habzsákba vagy sima tasakban töltjük és vékonyan lecsípjük a végét. Így szép egyenletesen meg tudjuk vele csíkozni az egymás mellé rendezett csillagokat. A vendégek jó része nem tart diétát, így a felét díszítem nekik kis hópehely cukordíszekkel és nekik nem mentes keksznek tálalom, hanem marcipános csillagnak.