Sokan a gouda sajtos pogácsa receptet tartják a legjobbnak, ezért mindenképpen helye van az oldalamon. A sajt a tésztájában is helyet kapott, amitől gazdag ízű és nagyon puha is lesz sütés után.
Hozzávalók
15dkgGouda sajt(+ a tetejére)
25dkgteavaj(puha)
10dkgtejföl
2dbtojássárgája
1teáskanálporélesztő(vagy 1 dkg friss)
25dkgfinomliszt(+ a formázáshoz)
1 1/2teáskanálsó(15 gramm)
Elkészítés
A sajtot finomra lereszeljük. A tojásokat szétválasztjuk és csak a sárgáját adjuk a sajthoz. Beleszedjük a tejfölt, a puha vajat és simára keverjük. Beleszórjuk az élesztőt és összekeverjük. Ha friss élesztőt használsz, azt is most morzsold bele. A sót a liszthez keverjük, hogy jobban eloszoljon a tésztában. Így adjuk a vajas masszához és dolgozzuk bele. Ha már a spatulával nem boldogulunk, a kezünkkel gyúrjuk össze. Nyomkodjuk a tálba és fóliával takarjuk le. Így tegyük a hűtőbe, hogy kezelhetőre hűljön 1-2 óra alatt. Bent tarthatod akár 48 órát is a hűtőben.
Kivesszük a kihűlt tésztát a tálból és enyhén lisztezett deszkán 1-2 perc alatt átgyúrjuk, hogy kezelhetőbb legyen. Fokozatosan kinyújtjuk mindkét irányba haladva. A felületét meglisztezzük. Behajtjuk a harmadát magunk felé, lenyomkodjuk és enyhén átlisztezzük. Ráhajtjuk az alsó részt és ezt is elsimítjuk. Most jobbról félig behajtjuk és végül a bal oldalát pedig alátűrjük.
Nem kell pihentetni, rögtön haladhatunk tovább. Fontos, hogy ne nyújtani kezdjük, csak érzéssel, óvatosan nyomkodni, így nem csúsznak el a rétegek. Ha végig értünk rajta, akkor elfordítjuk és keresztben is végig nyomkodjuk, hogy egyenletesen nyúljon a tészta. Ha már adja magát 1,5 centi vastagra nyújtjuk és egy kisméretű (2-3 cm) szaggatót lisztbe mártva, kiszaggatjuk a pogácsákat.
A korongokat egymás mellé csúsztatjuk és meghintjük a reszelt sajttal, majd a tepsire sorakoztatjuk egymást 1-1 centi távolságra. A leeső tésztát egybegyúrjuk. és újra nyújtva, hajtogatva pogácsákat szaggatunk, amiket sajttal hintve egy nagy méretű sütőpapírral bélelt tepsire teszünk, amíg tart az anyag. 30 percet hagyjuk kelni, addig pont elő tudjuk melegíteni a sütőt 200 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (180 fok légkeveréssel). A forró sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.