Szerintem a brownie egyik legfőbb titka az, hogy a belsejét nem sütjük szárazra, egy kicsit szaftosan hagyjuk. Na most a süti keksz változata is ugyanilyen.
Hozzávalók
20dkgétcsokoládé
8dkgteavaj
2dbtojás
15dkgporcukor
¼teáskanálsó
2,5dkgkakaópor(cukrozatlan)
10dkgfinomliszt(BL55)
Elkészítés
Gőzfürdőt készítünk, amihez egy kisebb lábosban annyi vizet melegítünk, hogy ne érje el rátett keverőtál alját. Az étcsokoládét kisebb darabokra vágjuk. Ha már forró a víz a keverőtálba tesszük a vajjal együtt. Ha már kezd olvadni, keverjük simára, majd egy konyharuha segítségével emeljük le és tegyük félre egy kicsit, hogy kihűljön.
A tésztához előveszünk egy másik keverőtálat. A tojásokat egyesével feltörjük a tálba. Beleszórjuk a porcukrot, a sót és robotgéppel addig habosítjuk, amíg halványsárga lesz. Így már belekeverhetjük a csokis vajat is.
A kakaóport szitáljuk és keverjük bele, aztán a lisztet is. Ez túl lágy ahhoz, hogy meg tudjuk formázni. Ezért tegyük be a hűtőbe, hogy a benne lévő vaj és csokoládé kicsit megkösse. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel) és két lapos tepsit sütőpapírral leterítünk.
Én fagyis kanállal szeretem a tepsire adagolni, de ugyanígy lehet egy evőkanállal is szaggatni és a tenyerünkkel golyóvá formázni. A lényeg, hogy 12 egyenlő részre osszuk, mert akkor elég nagyok ahhoz, hogy a belsejük éppen csak szaftos maradjon sütés után. Így tegyük az előmelegített sütőbe 12 percre sülni. Hagyjuk a kekszet langyosra hűlni a tepsin és csak ezután emeljük le. Kihűlés után légmentesen zárodó dobozban 2 hétig eltartható.