Habkönnyű smarni falatok, amikre kivülről cukrot karamellizálunk, hogy ellenállhatatlanul finom legyen.
Hozzávalók
4dbtojás(L-es)
1csipetsó
3dkgcukor
12dkgfinomliszt(BL55)
2,5dltej
3dkgteavaj
1evőkanálporcukor
Elkészítés
A tojásokat egyesével felütjük és kettéválasztjuk 1-1 tálba a fehérjét és a sárgáját. A fehérjét megsózzuk és robotgéppel kemény habbá verjük. A sárgákhoz szórunk egy kevés a cukrot, ami lehet vaníliás is. A robotgéppel ezt is addig verjük, amíg a cukor elolvad és habosabb, halványabb lesz a sárgája.
Jöhet bele a liszt és a tej fele. Kicsit keverjük át, hogy ne csapjon ki a liszt, majd a robotgéppel keverjük simára. Több részletben csorgassuk bele a maradék tejet is. A serpenyőt hevítsük fel, egy kis darab vajjal.
Közben a fehérjét két részletben, óvatosan forgassuk bele. Ez egy lehetetlenül folyékony tészta, amiben nehezen akar elkeveredni a hab, de kitartás, menni fog neked is. Semmit nem rontottál el. Ilyen szép egynemű és habos lesz neked is. A serpenyőbe öntjük és közepes lángon lefedve süssük, hogy teteje is megszilárduljon.
Egy spatulával a szélén körbe simítjuk, majd sütőlapát segítségével, egy határozott mozdulattal átfordítjuk. 2-3 percig az alját is pirítjuk, majd a lapáttal vagdossuk kisebb darabokra. Meghintjük a porcukorral, hogy kivülről rá tudjon karamellizálódni a felületére. Így kívül kicsit ropogós, belül pedig puha lágy lesz minden falat. Tálaljuk porcukorral és lekvárral gazdagon.