A tejszínes, roppanós csokilapokkal gazdagított Vienetta jégkrém egy ikonikus fagyidesszert. Házilag elkészítve is ellenállhatatlanul finom lesz. Mindenképpen ki kell próbálnod!
Hozzávalók
15dkgétcsokoládé
2dlhabtejszín
20dkgsűrített tej(cukrozott)
20dkgmascarpone
2dkgvaníliás cukor
1dkgkakaópor
Elkészítés
Előkészítünk egy 11 x 26 x 6 cm-es szilikonos vekniformát, vagy egy sima fémet, de akkor béleljük ki sütőpapírral vagy fóliával. Vágjunk 2 db sütőpapírt 25 x 35 cm-es méretre. A csokilapok szabásához készítsünk két papír sablont. A kisebbik passzoljon a forma aljába a szélesebb pedig a fentebbi szintekhez, mivel a forma, felfelé szélesedik.
A temperáláshoz a csokoládét 1/3- 2/3 részre vágjuk. A nagyobbikat kicsire felvágjuk és egy tálban a mikroba tesszük 30 másodpercre. Addig felvágjuk a maradék 1/3-ot is. A csokit keverjük át és tegyük vissza 20 másodpercre. Kivesszük és újra átkeverjük, addig ismételjük, amíg az átkeverésnél nem olvad fel teljesen. Általában 3-4 kör mikró kell hozzá. A felolvadt csokihoz, több adagban keverjük bele a félretett harmadot, amivel tulajdonképpen temperáljuk a csokoládét.
Amikor szép sima magunk elé helyezünk egy fadeszkát, ráterítjük az egyik sütőpapírt és ráöntjük a közepére csokit. A spatulával nagyjából elsimítjuk, hogy egyenletesen elterüljön a papíron. A második sütőpapírt ráfektetünk és egy kenőkéssel óvatosan simogassuk ki a lap széléig a csokit. Tegyük a hűtőbe 3-4 percre, hogy keményre dermedjen, de még vágható legyen törés nélkül. A csokiról óvatosan lehúzzuk a papírt és 2 kicsi, 3 nagy csokilapot kiszabunk belőle. A maradékot tegyük félre, bármikor újra felhasználható. A csokilapokat óvatosan emeljük le és tegyük félre.
Most jöhet a vaníliás fagyialap elkészítése. Először a habtejszínt egy kancsóban verjük kemény habbá. Így sokkal gyorsabb, mint egy keverőtálban. A sűrített tejhez szedjük a mascarponét és a vaníliás cukrot és a habverővel 2-3 percig habosítjuk, nem tovább, mert a mascarponénak nem tesz jót. A kemény tejszínhabot hozzá szedjük és széles mozdulatokkal óvatosan beleforgatjuk, vigyázva, hogy ne keverjünk ki túl sok levegőt. A forma alját 1 centi vastagon megtöltjük vele és 1-2 alkalommal az asztalhoz ütjük, hogy ne maradjon alul túl sok buborék.
Jöhet bele egy kisebb csokilap és egy újabb réteg fagyi, szépen a széléig kisimítva. Így haladjunk tovább a csokilapokkal és a fagyialappal, amíg tartanak. Ha menet közben eltörik egy lap, akkor tényleg szép vékonyra sikerült készítenünk. A desszertben ez nem fog látszódni a szeletelésnél. Ezzel készen is van, tegyük a fagyasztóba minimum 6 órára keményre dermedni. Tálalásnál a két szélét letakarjuk és így szépen díszíthetjük kakaóporral meghintve.