A McFreeze fagyi házi változta nagyon egyszerűen elkészíthető, csupán 3 hozzávalóból. Ráadásul még fagyigép sem kell hozzá.
Hozzávalók
A fagyihoz:
5dlhabtejszín
30dkgsűrített tej(cukrozott)
2evőkanálvaníliás cukor
Az epres fagyiöntethez:
25dkgeper
8dkgcukor
A karamellás öntethez:
2evőkanálvíz
10dkgcukor
1,5dlhabtejszín
2dkgteavaj
1csipetsó
A csokoládé öntethez:
7dkgétcsokoládé
1,5dlhabtejszín
Elkészítés
A McFreeze elkészítése:
Egy kancsóba mérjük a tejszínt, a vaníliás cukrot és a sűrített tejet. Ki lehet keverni kézzel is, de egy botmixerrel gyorsabban simára lehet dolgozni. Két darab 1,2 literes zacskóba öntjük szét, szorosan lezárjuk és szép laposra igazítva minimum 6 órára a fagyasztóba tesszük. Lehetne jégkocka formába is önteni, de nekem csak 3 kis fagyasztó fiókom van, és nincs annyi jégkockaforma, amennyi a család igénye.
A keményre dermedt fagyialapot eltördeljük és kisebb darabokat teszünk belőle egy késes aprító kelyhébe. Ne zsúfoljuk tele és vigyázzunk késre. Adjunk neki 5 percet, mielőtt aprítani kezdenénk. Először kicsi pulzáló aprításokkal szabdaljuk a fagyit, majd fokozatosan egyre hosszabban aprítsuk, amíg az egészből nem lesz egy krémes, habos fagyi massza. A géppel olyan sok levegőt tudunk beledolgozni, hogy krémes, selymes állaga lesz. Tálalhatjuk közvetlenül pohárba, vagy a McFreeze élményhez habzsákból is kinyomhatjuk poharakba. Az öntetet csak teljesen kihűlve kínáljuk hozzá. A fagyasztóban 6 hónapig tartható el a fagyi.
Az eper öntet elkészítése:
A megmosott epreket kicsumázzuk és szeletelve egy lábosba szórjuk. Hintsük meg a cukorral és alacsony erősségen kezdjük el főzni. Időnként keverjük át, hogy amíg nincs elég leve, ne kapjon le a gyümölcs. Amint felforr, készen is van, tegyük félre hűlni.
A karamella öntet elkészítése:
Egy nagyobb méretű lábosba kevés vizet öntünk a cukor alá, így nem kell aggódni, hogy nem egyenletesen karamellizálódik. Időnként mozgassuk át óvatosan és főzzük szép karamell barnára. Közben melegítsük fel a tejszínt és ha már szép barna a karammel óvatosan öntsük bele. Ettől nagyon felhabzik, ezért kellett a nagyobb lábos. Ha már csitul a hab keverjük bele a vajat és sót is. Ez egy tökéletes karamellaöntet, amivel nagyon finom lesz a fagyi. Már csak hagyni kell kihűlni.
A csokoládé öntet elkészítése:
Az étcsokoládét feldaraboljuk és egy kisebb lábosba szórjuk. Öntsük fel a tejszínnel és közepes lángon, időnként megkeverve, főzzük egybe. Amikor elolvadt a csoki, készen is van. Kihűtve tálaljuk a fagyival.