A csupa csokis süti nagyon finom, igazi családi kedvenc a csoki rajongóknak. Ráadásul ez a csokis süti nulla kézügyességgel is könnyen elkészíthető.
Hozzávalók
A tésztához:
1dlkávé
2dltej
25dkgfinomliszt(BL55)
2,5dkgkakaópor(1,5 evőkanál)
1teáskanálszódabikarbóna(7 gramm)
¼teáskanálsó
20dkgteavaj
1evőkanálvaníliás cukor(8 gramm)
20dkgporcukor
2dbtojás
A csokimázhoz:
25dkgporcukor
½dltej
3dkgkakaópor(2 evőkanál)
10dkgteavaj
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 160 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód, (140 fok légkeveréssel) és egy 25 x 30 cm-es tepsit sütőpapírral precízen kibélelünk. A kávét elkészítjük és felöntjük a hideg tejjel. A száraz alapanyagokat a lisztet, az átszitált kakaóport, a szódabikarbónát és a sót egy tálban összekeverjük.
Egy másik keverőtálba szedjük a puha vajat és egy kézi robotgéppel átkeverjük. Jöhet bele a vaníliás cukor. Aztán a porcukor is két részletben, hogy könnyebben felvegye a vaj. Egészen halványra kell dolgoznunk, mielőtt hozzáadjuk az első tojást. Amikor már szépen elkeveredett jöhet a második tojás is. Keverjük tovább és ha szükséges húzzuk bele a vissza a tál szélére kitapadt részeket.
A száraz alapanyagok és a tejeskávé felét a tálba öntjük és belekeverjük. Ha már szép sima, akkor beledolgozzuk a maradék anyagokat is. Így két részletben belekeverve biztosan nem lesz csomós és nem is dolgozzuk olyan hosszan, hogy az eddig beledolgozott levegőt elveszítsük. A tésztát az előkészített tepsibe terítjük és elsimítjuk. Az előmelegített sütőben 35 perc alatt készresütjük.
A mázhoz a porcukrot egy kisebb lábasba szórjuk és felöntjük a tejjel. Kevergetve forrásig hevítsük, hogy a cukor feloldódjon teljesen. Belekeverjük az átszitált kakaóport. Ha már sima, beletesszük a vajat és levesszük a tűzről. A vaj gyorsan beleolvad és készen is van a máz.
Ezen a ponton el kell döntenünk, hogy milyen sütit szeretnénk. Ha nagyon szaftosat és krémeset, akkor mehet a máz még melegen a sütire, ami így szépen beissza és a tetején csak egy vékony ropogós réteg marad a mázból.Vagy megvárjuk, hogy kihűljön a máz és a süti is. Akkor nem issza be teljesen a süti és a tetején marad egy szép krém réteg. Tapasztalatból mondom, hogy miután kipróbáltátok, egyszer így, egyszer úgy készíted majd, mert mindkettő verzióban nagyon finom.
Sütés közben összemegy a süti és lesz egy rés mellette. A sütőpapír ugyan rátapadt, de a máz szétnyomná, ezért egy alufóliába csomagolt kartonpapírral vagy egy kerettel érdemes megtámasztani a 4 oldalát, ha nem akarjuk, hogy az oldalán lefolyjon. Öntsük rá a mázat és gyorsan simítsuk el a tetején így szép sima lesz és nem marad nyoma a késnek. 30 perc múlva szeletelhető, ha melegen kerül rá a máz. A hidegen simítottad rá, akkor 1 órára tegyük a hűtőbe, hogy szépen megkössön szeletelés előtt. 5 napig fogyasztható.