Ez a sajtos brokkolileves még azoknak is ízlik, akik amúgy inkább kerülni igyekeznek a zöldséges ételeket. A selymes sajtos íztől ez a leves egy igazi családi kedvenc.
Hozzávalók
A leveshez:
1evőkanálétolaj
2dkgteavaj
1dbvöröshagyma
2dbfokhagymagerezd
2evőkanálfinomliszt(BL55)
5dltej
2,5dlhabtejszín
5dlzöldség alaplé
só és frissen őrölt bors
1csipetszerecsendió
50dkgbrokkoli
10dkgcheddar sajt
A sajtos krutonhoz:
6szeletkenyér
2dkgteavaj
3dkgcheddar sajt
Elkészítés
Egy fazékban felhevítjük az olajat és a vajat. Közben meghámozzuk a hagymát, finomra vágjuk és a fazékba szórjuk. Hozzáaprítjuk a fokhagymát is és kevergetve puhára pároljuk. Amikor már üveges a hagyma, megszórjuk a liszttel és 2 percig tovább pirítjuk. Lassan adagolva belekeverjük a tejet, a tejszínt és az alaplevet. Fűszerezéshez sózzuk, borsozzuk és szerecsendiót reszelünk bele.
Amíg újra felmelegszik felaprítjuk kicsire a brokkolit. Én ennél a levesnél jobban szeretem, ha kicsi brokkoli darabok vannak benne, de persze lehet nagyobb rózsákban is beletenni és a végén botmixerrel krémlevessé pürésíteni. Ízlésed, hangulatod szerint döntsd el neked hogyan esik jobban. A zöldséget beleszórjuk a levesbe, majd belereszeljük a cheddar sajtot is. Addig keverjük, amíg a sajt beleolvad és lefedve főzzük még 10 percig.
Addig melegítsük elő a sütőt 200 fokra és a kenyereket vékonyan vajazzuk meg. Sózzuk meg, reszeljük rá a sajtot és vágjuk háromszögekre. Sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsire és 8-10 perc alatt süssük ropogósra. Végül tálaljuk a levessel.