Perecből ez a rozsos változat klassz beltartalmi értékein túl, finom és különleges a rozsliszttől. Plusz még 2 nap múlva is puha marad és a fagyasztást is jobban bírja, mint a sima lisztes társai.
Hozzávalók
A perec tésztájához:
20dkgvilágos rozsliszt
45dkgkenyérliszt(+ a formázáshoz)
1evőkanálbarna cukor
7grammporélesztő(vagy 3 dkg friss élesztő)
2teáskanálsó
3,5dlvíz(langyos)
4evőkanálétolaj
6dkgszódabikarbóna
A perec tetejére:
1dbtojás
1evőkanálszezámmag
1teáskanáldurva szemű tengeri só
Elkészítés
A liszteket egy nagy keverőtálba szitáljuk. Belekeverjük a barna cukrot és az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral), majd a sót is. Belecsorgatjuk a vizet és előbb egy spatulával majd a kezünkkel dolgozzuk alaposan össze a tésztát. Ha már összeállt kanalazzuk hozzá az olajat és alaposan dagasszuk ki a tésztát kb. 8-10 perc alatt. Kelesszük a duplájára nagyjából 1 óra alatt.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (vagy 200 fok légkeveréssel) és két nagy tepsire terítsünk sütőpapírt. Egy lábosba öntsünk 1 liter vizet, és a szódabikarbónát belekeverve forraljuk fel.
A tésztát borítsuk enyhén lisztezett deszkára és osszuk 8 egyforma (egyenként 13 dkg-os) darabra. Egyesével formázzunk kis gombócokat belőlük, amiket sorakoztassunk a deszka szélére. Hajtogassunk az elsőből egy feszes rudat, ahogy a videóban mutatom majd sodorjuk ki 40-45 cm hosszú rúddá, aminek a két vége vékonyabb, mint a közepet. A két végét emeljük fel és kétszer csavarjuk össze a végénél, majd hajtsuk le a szárakat a külső kerek ívre. Alaposan nyomkodjuk össze az aljával és tegyük félre kelni, amíg a maradék hetet is megformázzuk.
Ha felforrt a víz belecsúsztatjuk óvatosan az első megformázott perecet és fél percig főzzük. Fordítsuk át és így is főzzük fél percet, majd alaposan lecsöpögtetve emeljük az előkészített tepsire.
A tojás kettéválasztjuk és a sárgájához keverünk kb. 1 evőkanál vizet. Alaposan lekenjük a pereceket és megszórjuk őket ízlés szerint szezámmaggal vagy sóval. Tegyük a sütőbe 16-18 percre sülni, majd rácsra emelve hagyjuk kihűlni.
Tipp:1. A rozslisztet lecserélheted teljes kiőrlésű vagy akár sima lisztre is. A recept anyaghányada nem változik.