Vicces volt először látni a perecet szendvicsnek elkészítve. Persze, hol máshol lett volna, mint Ausztriában. Na nem a ropogós, keményebb fajta, hanem a puha, foszlós, amiből ugyanúgy van magos, teljes kiőrlésű, zabos, rozsos, mint a kenyerekből is. Én ezt a rozsos változatot szeretem, mert a klassz beltartalmi értékein túl, finom, különleges ízt is ad a rozsliszt a péksüteménynek. Plusz még 2 nap múlva is puha marad és a fagyasztást is jobban bírja, mint a sima lisztes társai. Ebből 8 jókora perec lesz, ami egy felnőttnek is bőven elég. Ha gyerekeknek készíted, vagy kisebbeket szeretnél snack gyanánt, akkor oszd 12 vagy 16 db-ra a tésztát.
A házi perec díszítése
Természetesen bármi mehet a tetejére. Sajt, mindenféle mag mix, vagy az a sós kulimász is, ami a só-liszt gyurma hígabb rokona.. Nálunk a szezámos és a sima durva szemű sós szokott nyerni.
📖 Recept
Rozsos perec recept
Hozzávalók
A perec tésztájához:
- 20 dkg világos rozsliszt
- 45 dkg kenyérliszt (+ a formázáshoz)
- 1 evőkanál barna cukor
- 7 gramm porélesztő (vagy 3 dkg friss élesztő)
- 2 teáskanál só
- 3,5 dl víz (langyos)
- 4 evőkanál étolaj
- 6 dkg szódabikarbóna
A perec tetejére:
- 1 db tojás
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 teáskanál durva szemű tengeri só
Elkészítés
- A liszteket egy nagy keverőtálba szitáljuk. Belekeverjük a barna cukrot és az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral), majd a sót is. Belecsorgatjuk a vizet és előbb egy spatulával majd a kezünkkel dolgozzuk alaposan össze a tésztát. Ha már összeállt kanalazzuk hozzá az olajat és alaposan dagasszuk ki a tésztát kb. 8-10 perc alatt. Kelesszük a duplájára nagyjából 1 óra alatt.
- A sütőt melegítsük elő 220 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (vagy 200 fok légkeveréssel) és két nagy tepsire terítsünk sütőpapírt. Egy lábosba öntsünk 1 liter vizet, és a szódabikarbónát belekeverve forraljuk fel.
- A tésztát borítsuk enyhén lisztezett deszkára és osszuk 8 egyforma (egyenként 13 dkg-os) darabra. Egyesével formázzunk kis gombócokat belőlük, amiket sorakoztassunk a deszka szélére. Hajtogassunk az elsőből egy feszes rudat, ahogy a videóban mutatom majd sodorjuk ki 40-45 cm hosszú rúddá, aminek a két vége vékonyabb, mint a közepet. A két végét emeljük fel és kétszer csavarjuk össze a végénél, majd hajtsuk le a szárakat a külső kerek ívre. Alaposan nyomkodjuk össze az aljával és tegyük félre kelni, amíg a maradék hetet is megformázzuk.
- Ha felforrt a víz belecsúsztatjuk óvatosan az első megformázott perecet és fél percig főzzük. Fordítsuk át és így is főzzük fél percet, majd alaposan lecsöpögtetve emeljük az előkészített tepsire.
- A tojás kettéválasztjuk és a sárgájához keverünk kb. 1 evőkanál vizet. Alaposan lekenjük a pereceket és megszórjuk őket ízlés szerint szezámmaggal vagy sóval. Tegyük a sütőbe 16-18 percre sülni, majd rácsra emelve hagyjuk kihűlni.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?