Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Rozslisztes puha perec recept ◾ HÁZIAS, EGÉSZSÉGES, FINOM

Írta Posted on 0 Nincs címke 0

Vicces volt először látni a perecet szendvicsnek elkészítve. Persze, hol máshol lett volna, mint Ausztriában. Na nem a ropogós, keményebb fajta, hanem a puha, foszlós, amiből ugyanúgy van magos, teljes kiőrlésű, zabos, rozsos, mint a kenyerekből is. Én ezt a rozsos változatot szeretem, mert a klassz beltartalmi értékein túl, finom, különleges ízt is ad a rozsliszt a péksüteménynek. Plusz még 2 nap múlva is puha marad és a fagyasztást is jobban bírja, mint a sima lisztes társai.
Természetesen bármi mehet a tetejére. Sajt, mindenféle mag mix, vagy az a sós kulimász is, ami a só-liszt gyurma hígabb rokona.. Nálunk a szezámos és a sima durva szemű sós szokott nyerni.
Ebből 8 jókora perec lesz, ami egy felnőttnek is bőven elég. Ha gyerekeknek készíted, vagy kisebbeket szeretnél snack gyanánt, akkor oszd 12 vagy 16 db-ra a tésztát.

Hozzávalók 8 db-hoz:
20 dkg világos rozsliszt
45 dkg kenyérliszt  + a formázáshoz
1 evőkanál barna cukor
7 gr porélesztő vagy 3 dkg friss élesztő
2 teáskanál só
3,5 dl langyos víz
4 evőkanál olaj
6 dkg szódabikarbóna

A tetejére:
1 db tojás
szezám mag
durva szemű só

Elkészítés:

1. A liszteket egy nagy keverőtálba szitáljuk. Belekeverjük a barna cukrot és az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral), majd a sót is. Belecsorgatjuk a vizet és előbb egy spatulával majd a kezünkkel dolgozzuk alaposan össze a tésztát. Ha már összeállt kanalazzuk hozzá az olajat és alaposan dagasszuk ki a tésztát kb. 8-10 perc alatt. Kelesszük a duplájára nagyjából 1 óra alatt.

2. A sütőt melegítsük elő 220 fokra és két nagy tepsire terítsünk sütőpapírt. Egy lábosba öntsünk 1 liter vizet, és a szódabikarbónát belekeverve forraljuk fel.

3. A tésztát borítsuk enyhén lisztezett deszkára és osszuk 8 egyforma (egyenként 13 dkg-os) darabra. Egyesével formázzunk kis gombócokat belőlük, amiket sorakoztassunk a deszka szélére. Hajtogassunk az elsőből egy feszes rudat, ahogy a videóban mutatom majd sodorjuk ki 40-45 cm hosszú rúddá, aminek a két vége vékonyabb, mint a közepet. A két végét emeljük fel és kétszer csavarjuk össze a végénél, majd hajtsuk le a szárakat a külső kerek ívre. Alaposan nyomkodjuk össze az aljával és tegyük félre kelni, amíg a maradék hetet is megformázzuk.

4. Ha felforrt a víz belecsúsztatjuk óvatosan az első megformázott perecet és fél percig főzzük. Fordítsuk át és így is főzzük fél percet, majd alaposan lecsöpögtetve emeljük az előkészített tepsire.

5. A tojás kettéválasztjuk és a sárgájához keverünk kb. 1 evőkanál vizet. Alaposan lekenjük a pereceket és megszórjuk őket ízlés szerint szezámmaggal vagy sóval. Tegyük a sütőbe 16-18 percre sülni, majd rácsra emelve hagyjuk kihűlni.

 

Tipp:

1. A rozslisztet lecserélheted teljes kiőrlésű vagy akár sima lisztre is. A recept anyaghányada nem változik.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..