Nem könnyű jó gluténmentes kenyeret készíteni, de ez szerencsére erre a hihetetlen kenyérre nem igaz. A készítése nem túl bonylult, és az eredmény mégis egy puha, kellemes gluténmentes szendvicskenyér.
Hozzávalók
13,5dkgquinoa(sima vagy tarka)
13,5dkgköles
4evőkanálútifű maghéj őrlemény
1evőkanálrizsecet(vagy fehérborecet)
3evőkanálolívaolaj
1evőkanálcukor(vagy 1 datolya, esetleg 1:4 édesítő)
1teáskanálszódabikarbóna
1teáskanálsó
Elkészítés
A quinoát és a kölest összekeverjük egy tálban, felöntjük másfél liter vízzel és 24 órára hűtőben hagyjuk ázni. Az idő leteltével alaposan átöblítjük lecsöpögtetjük és egy késes aprítóba szórjuk.
Egy kis tálkában a 4 evőkanál útifű maghéjat elkeverjük 2,3 dl vízbe és 10 percig állni hagyjuk. (Ez pont 2 dl és 2 evőkanál víz, ha esetleg nem mérleggel akarod kimérni.) Közben a sütőt 160 fokra előmelegítjük és egy 20 x 10 cm-es vekni formát sütőpapírral bélelünk.
Addig is mehet a magokhoz az ecet, olaj, cukor, szódabikarbóna és a só. Belekanalazzuk a zselévé duzzadt útifű maghéjat és 3 percig dolgozzuk a késes robotgéppel vagy turmixxal. Az a lényeg, hogy a magok nagy részét törje finomra, de maradjanak benne magok egyben is. (Nem lehet elrontani. Ne aggódj!) Belesimítjuk a masszát az előkészített formába, alaposan lesimítjuk egy spatulával vagy a kezünkkel és az előmelegített sütőbe tesszük 90 percre sülni. Feltétlen végezzünk tűpróbát. Ha a közepe még ragacsos, akkor süssük tovább. A formában hagyjuk kihűlni, utána lehet szeletelni.