A hihetetlen kenyér azért elképesztő, mert mindenféle adalékanyag és kényszer megoldás nélkül lehet puha és finom ízű kenyeret lehet sütni. Ráadásul glutén- és mindenmentesen. A hihetetlen kenyér nem tartalmaz se tojást, se rejtett kalóriát, hogy ehető legyen. Szendvicsnek is tökéletes, de lecsó szaftot tunkolni se utolsó… Mindegy, hogy allergia vagy diéta miatt próbálod ki. Nem fogsz csalódni benne.
Quinoa a gluténmentes kenyér alapja
Nálunk most a trikolor quinoa volt akciós a boltban, ezért vettem ilyet, de nyugodtan lehet használni helyett a simát is. Nagyon jól bírja a fagyasztást. Én szeletelve zacskózom be és este annyit teszek át a sima hűtőbe, amennyi kelleni fog másnap. Elég szaftos kenyér, így sütés után még 3. napon is finom puha.
📖 Recept
Hihetetlen kenyér recept
Hozzávalók
- 13,5 dkg quinoa (sima vagy tarka)
- 13,5 dkg köles
- 4 evőkanál útifű maghéj őrlemény
- 1 evőkanál rizsecet (vagy fehérborecet)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál cukor (vagy 1 datolya, esetleg 1:4 édesítő)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
Elkészítés
- A quinoát és a kölest összekeverjük egy tálban, felöntjük másfél liter vízzel és 24 órára hűtőben hagyjuk ázni. Az idő leteltével alaposan átöblítjük lecsöpögtetjük és egy késes aprítóba szórjuk.
- Egy kis tálkában a 4 evőkanál útifű maghéjat elkeverjük 2,3 dl vízbe és 10 percig állni hagyjuk. (Ez pont 2 dl és 2 evőkanál víz, ha esetleg nem mérleggel akarod kimérni.) Közben a sütőt 160 fokra előmelegítjük és egy 20 x 10 cm-es vekni formát sütőpapírral bélelünk.
- Addig is mehet a magokhoz az ecet, olaj, cukor, szódabikarbóna és a só. Belekanalazzuk a zselévé duzzadt útifű maghéjat és 3 percig dolgozzuk a késes robotgéppel vagy turmixxal. Az a lényeg, hogy a magok nagy részét törje finomra, de maradjanak benne magok egyben is. (Nem lehet elrontani. Ne aggódj!) Belesimítjuk a masszát az előkészített formába, alaposan lesimítjuk egy spatulával vagy a kezünkkel és az előmelegített sütőbe tesszük 90 percre sülni. Feltétlen végezzünk tűpróbát. Ha a közepe még ragacsos, akkor süssük tovább. A formában hagyjuk kihűlni, utána lehet szeletelni.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Kozári Ibolya
Érdeklődnék, hogy a rizsecetet mivel lehet kiváltani, illetve feltétlenül kell-e bele. Köszönöm.
Annus
Fehérborecettel lehet kiváltani. Elhagyni nem lehet.😊
Kozári Ibolya
Köszönöm szépen. Még egy olyan kérdés, gondolom a sima ecet, vagy az almaecet az nem jó. Én ezeket használom, jelenleg.
Annus
Az almaecet jó hozzá. 😊
Antal Noémi
Üdv, azt szeretném meg kérdezni a köles lisztet lehet helyettesíteni más gabonával?🤔Köszönöm
Annus
Nekem más gabonával nem lett ilyen finom és jó állagú.
Szűcs Mariann
Szia Annus!
Szeretném kérdezni, hogy az útifűmaghéj helyett használhatnék-e lenmag őrleményt. Ha igen, akkor a mennyiség azonos (víz+őrlemény) a receptben leírtakkal? Köszönöm!
Annus
Kedves Mariann, ehhez a kenyérhez nem javaslom, elveszti ezt a puha állagát.