A túrós pogácsában az a jó, hogy nem kell kelesztéssel és pihentetéssel bajlódni. Gyorsan be lehet gyúrni és már lehet is sütni, így nem csak a vendégek szeretik, hanem a készítő is.
Hozzávalók
25dkgfinomliszt(BL55)
1teáskanálsütőpor
1teáskanálsó
25dkgteavaj(vagy zsír)
25dkgtúró(vagy juhtúró)
1dbtojás
Elkészítés
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (vagy 160 fok légkeveréssel). 1 nagy tepsire sütőpapírt terítünk. A lisztet egy tálban elkeverjük a sütőporral és a sóval. Daraboljuk bele a hideg vajat és morzsoljuk össze. Jöhet bele a túró és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
Egy nyújtódeszkán 1 centi vastagra kinyújtjuk, enyhén meglisztezzük és háromba összehajtjuk. Újra nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd szaggasuk ki. Tegyük őket az előkészített tepsire. A maradék tésztát gyúrjuk össze majd nyújtsuk ki és szaggasuk. A tojást ketté választjuk és a sárgáját elkeverjük. Kenjük le a pogácsák tetejét és 20-25 perc alatt süssük szép aranybarnára.