A túrós pogácsában az a jó, hogy nem kell kelesztéssel és pihentetéssel bajlódni. Gyorsan be lehet gyúrni és már lehet is sütni, így nem csak a vendégek szeretik, hanem a készítő is.
Hajtogatott túrós pogácsa
Igazából nem egy nagy dolog. Nem úgy kell hajtogatni, mint a kelt pogácsákat, sok időt hagyva két hajtás között. Mindössze egyszer kinyújtom vékonyra majd enyhén meglisztezve hajtom meg. Így a kisült tészta megtartja ezt a levegős, lazább szerekezetet és sokal finomabb lesz.
A vendégváró falatokban legjobbak a pogácsák
Szerintem a pogácsa amúgy is a legnépszerűbb sós falatka. Készül belőle burgonyás, túrós, sajtos is, de nekem a tejfölös pogácsa a kedvencem, mert este gyorsan begyúrom és reggel csak sütnöm kell. Persze elég neki akár 1 óra kelesztés is, de a hűtőben időzés alatt sokat finomodik a tészta állaga, így ha tudsz előre tervezni vele, akkor ajánlom, hogy este készítsd el.
Pogácsa készítési hibák
A zsíradéknak, jelen esetben a vajnak teljesen hidegnek kell lennie a tészta elkészítéséhez. Ha túl sokáig dolgozunk vele és a tészta ellágyul, hajlik a kezünkben a tepsire emelésnél, akkor sütés előtt be kell tenni a tepsit a hűtőbe, hogy újra kidermedjen keményre a tészta.
Ha nem melegítjük elő a sütőt a megadott hőfokra és a langyos vagy hideg sütőbe tesszük be, akkor szintén az a probléma állhat elő, hogy kisül a tésztából a zsíradék és rossz lesz a pogácsa.
📖 Recept
Túrós pogácsa
Hozzávalók
- 25 dkg finomliszt (BL55)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 25 dkg teavaj (vagy zsír)
- 25 dkg túró (vagy juhtúró)
- 1 db tojás
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (vagy 160 fok légkeveréssel). 1 nagy tepsire sütőpapírt terítünk. A lisztet egy tálban elkeverjük a sütőporral és a sóval. Daraboljuk bele a hideg vajat és morzsoljuk össze. Jöhet bele a túró és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
- Egy nyújtódeszkán 1 centi vastagra kinyújtjuk, enyhén meglisztezzük és háromba összehajtjuk. Újra nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd szaggasuk ki. Tegyük őket az előkészített tepsire. A maradék tésztát gyúrjuk össze majd nyújtsuk ki és szaggasuk. A tojást ketté választjuk és a sárgáját elkeverjük. Kenjük le a pogácsák tetejét és 20-25 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Jánokiné Erzsi
Kedves Anna!
Nem az első amit kipróbáltam tőled, de ez is bejött nálunk rendesen. Igazi régi ízekre, állagra emlékeztető pogácsa.
Köszönöm!
Annus
Köszönöm szépen! Nagyon örülök ezeknek a visszajelzéseknek 😊🤗🥰