Az osztrák túrógombóc csak pár alapanyagban különbözik a hagyományos megszokottól, de az íze sokkal teljesebb, finomabb.
Hozzávalók
Hozzávalók a gombóchoz:
25dkgtúró
¼teáskanálsó
4dkgteavaj(olvasztott)
1dbtojás(L-es)
3dkgbúzadara
2evőkanálporcukor(3 dkg)
¼dbcitrom(kezeletlen vagy bio)
2dkgfinomliszt(BL55)
A morzsához:
10dkgzsemlemorzsa
3dkgteavaj(ízlés szerint lehet több)
A tálaláshoz:
3dltejföl(vagy joghurt)
10dkgporcukor
Elkészítés
A túrót villával áttörjük, majd sózzuk, rácsorgatjuk az olvasztott vajat, tojást és összedolgozzuk. Jöhet bele a búzadara, porcukor, kevés reszelt citromhéj és jól elkeverjük. Végül beledolgozzuk a lisztet is és félretesszük állni, amíg megpirítjuk a morzsát.
Felhevítünk egy száraz serpenyőt, beleszórjuk a zsemlemorzsát és közepes lángon rázogatva barnára pirítjuk. Ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg. Amikor már szép egyenletes barna, a vajat is belekeverjük és félretesszük hűlni.
Egy közepes méretű lábosban, 3 liter vizet forralunk. Amikor már határán van a forrásnak sózzuk meg. Két evőkanál segítségével galuskát formálunk a túrós masszából úgy, hogy a két kanalat egymás ellen szorítva kis hengereket formázunk Ha már egyenletes, sima az oldala a forró vízbe tesszük. Ha lassan haladunk a szaggatással, akkor csak a felét tegyük bele, főzzük ki és utána szaggassuk ki a maradékot. Ha 4-5 perc alatt sikerül a vízbe szaggatni az egészet, akkor egyszerre is ki lehet főzni.
Ha már feljött mindegyik a víz felszínére, főzzük még 10 percig. Alaposan lecsöpögtetve szedjük a morzsára és hempergessük meg őket. Tálaljuk tejföllel alaposan megpakolva és porcukorral meghintve.
Alapanyag ár: 500 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Osztrák
Kulcsszó: krémtúró, osztrák túrógombóc, túrógombóc