Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Osztrák túrógombóc recept ◾ KARANTÉNKONYHA

Az osztrák túrógombóc csak pár alapanyagban különbözik a hagyományos megszokottól, amiben a túró mellett csak búzadara, tojás és só szokott lenni. Most, hogy itt az iskolazárás, a karantén, be kell tárazni kevés alapanyaggal működő, finom, házias ételekből is. Két fontos szempont, hogy gyerekbarát és jól tárolható is legyen. Az osztrák túrógombóc pont attól jó, hogy elronthatatlan. Tutira nem fő szét és gyorsan elkészül. Bekeverem és amíg a morzsa elkészül, víz felforr, ennek pont elég ideje van összeállni.

Hozzávalók a gombóchoz:

25 dkg túró
1 nagy csipet só
4 dkg olvasztott vaj
1 tojás
3 dkg búzadara
2 evőkanál porcukor (3 dkg)
1/4 kezeletlen citrom reszelt héja
2 dkg finomliszt

A morzsához:

10 dkg zsemlemorzsa
3-5 dkg vaj (nekem elég 3 dkg, de van aki több vajjal szereti)

A tálaláshoz:

3 dl tejföl vagy joghurt
10 dkg porcukor

Elkészítés:

1. A túrót villával áttörjük, majd sózzuk, rácsorgatjuk az olvasztott vajat, tojást és összedolgozzuk. Jöhet bele a búzadara, porcukor, kevés reszelt citromhéj és jól elkeverjük. Végül beledolgozzuk a lisztet is és félretesszük állni, amíg megpirítjuk a morzsát.

2. Felhevítünk egy száraz serpenyőt, beleszórjuk a zsemlemorzsát és közepes lángon rázogatva barnára pirítjuk. Ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg. Amikor már szép egyenletes barna, a vajat is belekeverjük és félretesszük hűlni.

3. Egy közepes méretű lábosban, 3 liter vizet forralunk. Amikor már határán van a forrásnak sózzuk meg. Két evőkanál segítségével galuskát formálunk a túrós masszából úgy, hogy a két kanalat egymás ellen szorítva kis hengereket formázunk Ha már egyenletes, sima az oldala a forró vízbe tesszük. Ha lassan haladunk a szaggatással, akkor csak a felét tegyük bele, főzzük ki és utána szaggassuk ki a maradékot. Ha 4-5 perc alatt sikerül a vízbe szaggatni az egészet, akkor egyszerre is ki lehet főzni.

4. Ha már feljött mindegyik a víz felszínére, főzzük még 10 percig. Alaposan lecsöpögtetve szedjük a morzsára és hempergessük meg őket. Tálaljuk tejföllel alaposan megpakolva és porcukorral meghintve.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.

1 Response

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .