½teáskanálőrölt bors(vagy ízlés szerinti mennyiség)
25dkgkenyérliszt
25dkgfinomliszt
1teáskanálcukor
1tasakszáraz élesztő(vagy 3 dkg friss élesztő)
2teáskanálsó
10dkgteavaj(hideg)
1dbtojás
2dltejföl
4-6evőkanáltej
Az összeállításhoz:
1dbtojás
Elkészítés
A tepertőt ledaráljuk és borssal összekeverjük.
A liszteket, cukrot, élesztőt, sót összekeverjük egy tálban, majd belekockázzuk a vajat és összemorzsoljuk. Amikor már morzsalékos beleütjük a tojást, belekanalazzuk a tejfölt és a tejet lassan adagolva, jó kemény tésztát gyúrunk. Letakarva 2 órát kelesztjük.
A tésztát 40 x 40 cm-re kinyújtjuk és rákenjük a tepertő egyharmadát. Behajtjuk balról 2/3-ig, majd ráhajtjuk a jobb oldalt is. A tetejét lehajtjuk 2/3-ig és a végét aláhajtjuk. Így hagyjuk 30 percet pihenni. Kinyújtjuk újra vékonyra és megkenjük a maradék tepertő felével. Újra összehajtogatjuk háromba oldalról és felülről is, 30 perc pihenő, nyújtás és megkenjük a maradék tepertővel. Újra összehajtogatjuk és hagyjuk 30 percet kelni.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, berácsozzuk a tetejét egy éles késsel és pogácsákat szaggatunk. A maradékot újra összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk, szaggatjuk, amíg tart a tészta. A sütőt előmelegítjük 200 fokra és egy tepsire pakoljuk a pogácsákat. A tojást felütjük összehabarjuk és lekenjük vele a pogácsák tetejét. 25 perc kelesztés után 20 perc alatt készre sütjük.
Képekben a hajtogatás:Tipp: Sütése alsó felső módban. A pogácsák akár 4 napig is puhák maradnak egy jól záródó dobozba tárolva.