Ez egy igazi szilveszteri ital, ami már a 18. században ismert volt. A feljegyzések szerint a selmecbányai Bányászati Akadémián ezzel koccintottak a hallgatók. Na nem mondom tudtak élni a fiatalok! Karamell, rum, forró puncs, hmmm.
Hozzávalók
1,5litervörösbor
2dbnarancs(kezeletlen vagy bio)
1dbcitrom(kezeletlen vagy bio)
10dkgaranymazsola
10dkgaszalt sárgabarack
10dkgaszalt őszibarack
5dkgaszalt füge
4dbfahéjrúd
2dbszegfűszeg
1dcsüvegcukor(vagy 20 dkg kockacukor)
1,5dlrum(Stroh az ajánlott)
Elkészítés
Egy tűzálló bólés tálat készítsünk elő, olyat, amibe bele tudjuk állítani a mikro grillrácsát.
Egy fazékba öntsük bele a bort, daraboljuk bele a gyümölcsöket és szórjuk bele a fűszereket. Lassú tűzön főzzük forrósítsuk fel 20 perc alatt. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. Öntsük át a forró keveréket a bólés tálba.
Állítsuk bele a grill rácsot és ellenőrizzük, hogy stabilan álljon. A rácsra tegyük rá a cukrot. Kanalanként locsoljunk rá rumot, majd gyújtsuk meg. Ahogy lohad a lángja kanalanként locsoljunk még rá rumot, amíg minden cukor bele nem olvad a puncsba.