Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Krampampuli

Írta Posted on 3 Nincs címke 0

– égetett puncs

Amikor Marci megszületett gyakran becézgettem Kicsi Krampampulinak. Egyszerűen nem tudtam rájönni, hogy honnan vettem ezt a kifejezést. Végül az Ínyesmesterben rátaláltam újra és eszembe jutott, hogy gyerekkoromban ittunk ilyet az egyik vendégségben, aztán soha többet újra.

Ez egy igazi szilveszteri ital, ami már a 18. században ismert volt. A feljegyzések szerint a selmecbányai Bányászati Akadémián ezzel koccintottak a hallgatók. Na nem mondom tudtak élni a fiatalok! Karamell, rum, forró puncs, hmmm.

De, hogy került ide? Trianon után Sopronba költözött az akadémia és vele együtt a recept is. A hagyomány szerint csak két firma tudhatta a receptet, amit a balekoknak adtak tovább.

Álljunk meg egy szóra! vagy kettőre!
Milyen sokat használjuk a firma és a balek elnevezést, de én nem tudtam, hogy eredetileg a firma az végzős hallgatókat és a balek a gólyákat jelöli. Te tudtad?

Természetesen misztikum övezi a pontos receptet, amit szerintem ha ismernénk se tudnánk elkészíteni az alapanyagok beszerezhetősége miatt. Honnan vennénk ugyan malaga szőlőt?
Az ínyesmester elég jó kiindulási alapot adott és innen mindenki saját kedvére alakíthatja. Én például két féle aszalt barackkal, fügével és aranymazsolával ágyaztam meg és nem kevertem ide mindent, ami a speizben volt. A süvegcukor a receptek szerint elengedhetetlennek tűnik, de szerintem kockacukorral is jól helyettesíthető, csak a látványosságából veszít valamennyit.

Sajnos nagyon addikt, de persze mi nem az, amibe lassan csorog a rumos karamell? Szerencsére elég erős ahhoz, hogy csak mértékkel tudjuk fogyasztani.

Mindenkinek jó gyújtogatást és Krampampulizását az év végére!

Hozzávalók (8 személyre)

1 süvegcukor, ha nincs akkor 20 dkg kockacukor
1,5 liter vörösbor (Gere, Cabernet Sauvignon, száraz)
kb. 1,5 dl erős Stroh rum
2 narancs felkarikázva
1 citrom felkarikázva
10 dkg aranymazsola
10 dkg aszalt sárgabarack, felcsíkozva
10 dkg aszalt őszibarack, felcsíkozva
5 dkg aszalt füge félbe vágva
4 db kis fahéj
2 szem szegfűszeg

.

1. Egy tűzálló bólés tálat készítsünk elő, olyat, amibe bele tudjuk állítani a mikro grillrácsát. Egy fazékba öntsük bele a bort és lassú tűzön főzzük meg benne a gyümölcsöket és a fűszereket, 20 perc alatt. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. Öntsük át a forró keveréket a bólés tálba.

2. Állítsuk bele a grill rácsot és ellenőrizzük, hogy stabilan álljon. A rácsra tegyük rá a cukrot. Kanalanként locsoljunk rá rumot, majd gyújtsuk meg. Ahogy lohad a lángja kanalanként locsoljunk még rá rumot, amíg minden cukor bele nem olvad a puncsba.

Remélem írni sem kell, hogy csak azok rakjanak tüzet egy bólétálban, akik elég felelősségteljesek és józanok hozzá.

(Botrányosan ronda képek lettek az égetés közben, igyekszem újra nekifutni és pótolni a fotót.)

3 Responses
  • anyu(ha)
    december 29, 2011

    Három-négyévente elolvasom, továbbá decemberenként eszembe jut, hogy egyszer ki kéne próbálni. És veled együtt három olyan ismerősöm van, aki csinált már ilyet. (Az egyikük tésztaszűrővel.) Hát szóval előbb-utóbb biztosan megkóstolom.

  • Móró Márk
    december 30, 2011

    Az eredeti Krampampulit, csak a krampampuli főző mesterek készíthetik el. Az ital tiszteletére a Szakestély Cantus Praesese a következő nótát intonálja…

    http://kollegalitas.uw.hu/nota/krampampuli.html

    Éljenek a selmeci hagyományok!! VIVAT ACADEMIA! 🙂

  • Ana
    február 8, 2012

    Anyu, szerintem ízlene, próbáld ki, amíg ilyen hideg van.

    Márk, vivat!

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..