Sok rajongója volt ennek a szaftos, selymes, gazdag tésztának. Szerintem a jó répatorta, könnyű és zamatos.
Hozzávalók
20dkgsárgarépa
2dbtojás
12dkgporcukor(plusz a tálaláshoz)
1csipetsó
1teáskanálgyömbér(por vagy frissen reszelt)
1teáskanálőrölt fahéj
1dlolaj
20dkgrétesliszt(vagy finomliszt)
1teáskanál sütőpor
1teáskanál szódabikarbóna
1evőkanálkandírozott narancshéj
Ízlés szerinte mehet bele:
7dkgdurvára vágott dió vagy mogyoró
3-4dkgmazsola
3-4dkgaszalt sárgabarack
4dkgkókuszpehely
vagy más aszalvány, mag is passzol hozzá
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (160 fok légkeveréssel) és egy egy 20 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A répákat meghámozzuk, finomra reszeljük és kimérünk belőle 20 dkg-ot. Nekem mindig kicsivel több lesz, azt elszoktam nassolni. Két tojást egyesével felütünk egy keverőtálba. Hozzá szórjuk a cukrot, a sót és habverővel 2-3 percig keverjük, amíg kicsit halványabb és habosabb lesz. Belereszelünk 1 teáskanálnyi gyömbért, de használhatunk hozzá őrölt gyömbérport is. Fűszernek még 1 teáskanál fahéjat szórunk bele és az olajat lassan hozzácsorgatva alaposan kikeverjük.
A lisztbe szitáljuk a sütőport, a szódabikarbónát és összekavarjuk. Hogy ne legyen csomós, először a liszt harmadát keverjük a tojásos masszába, majd jöhet még egy adag, amivel simára keverjük. Ekkor lazításképpen dolgozzuk bele a répa felét, majd a maradék lisztet. Ha szép sima jöhet bele többi a répa is.Számos finomsággal lehet dúsítani a tésztáját. Mi kandírozott narancshéjat szoktunk bele tenni, de jöhetne még bele mazsola, dió, mogyoró, kókusz pehely és aszalt barack is.
A kész masszát sütőpapírral bélelt formába szedjük, elsimítjuk és előmelegített sütőben, 60 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.