Nálunk a répatorta nem csak szimplán családi kedvenc. Amíg megvolt a saját cukrászati termelőm, több tucatot sütöttünk belőle hetente. Sok rajongója volt ennek a szaftos, selymes, gazdag tésztának. Nem is értem azokat, akik alig tesznek bele répát és tömörre sütik. Szerintem a jó répatorta, könnyű és zamatos. Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni benne.
Répatorta recept
Sokan azt gondolják, hogy ez egy fura írű, tömör süti, amiből hiányzik a töltelék is. Ennél nagyobbat tévedni se lehetne, hiszen belül annyira gazdag a a naracstól és a répától, hogy egyáltalán nem tömör és az íze bizton állíthatom, hogy mennyei.
A németeknél nagy hagyománya van a kávésütiknek, amik önmagukban ízesek és nem tartalmaznak plusz krémeket sem. Ilyen például az itt található Duna hullám kuglófom is és ez a répatorta is.
Klasszikus répatorta
Nagyon sok verzió van belőle, például sokan megpakolják dióval, mogyoróval vagy éppen mákkal. Meg kell mondjam a diófélék szerintem is nagyon finomak bele, de a mákot nem érzem ízben jónak hozzá. Persze ízlések és pofonok, én örülök annak, ha valakinek ez jó, de nekem nem az. Két nagyon intenzív íz találkozása nálam nem szokott jól működni, még ha amúgy finom és a mák miatt rendkívül egészses is lenne.
Narancsos répatorta
El lehet készíteni a répatortát narancs nélkül is, de pont ez a citrusos íz domborítja ki a répa különleges oldalát. Én köret készítéskor is nagyon szeretem a piruló répákat narancslével és rozmaringgal ízesíteni. A tortában a gyömbér sem elhanyagolható, amit nem muszáj frissen belereszelni, használhatunk port vagy kandírozott gyömbért is. Én utóbbit hanyagolni szoktam, mert bár én szeretem, egy kicsit csípősebb az íze és nem minden családtagom kedveli. Reszelve vagy por formában szépen elsimul a fűszer és senkinek nem okoz kellemetlen találkozást.
A kandírozott narancshéjat te is elkészítheted hozzá a magyar receptvideóm alapján!
Egyszerű répatorta
Szeretem azokat a kevert tésztákat, ahol nem kell azon aggódni, hogy feljön-e a tészta vagy sem. Nem kell a vajat előre kikészíteni a krémhez, hogy ne csapodjon majd ki. Tiszta örömsütés ennek a répatortának a készítése és szerencsére másnap még finomabb. Így előre lehet tervezni vele pl. vendégség esetén. Akár 2-3 nappal korábban is megsütheted, mert az íze napról - napra jobb lesz. Tárold légmentesen becsomagolva száraz és hűvős helyen. Nyáron pedig hűtőben.
📖 Recept
Répatorta robotgép nélkül
Hozzávalók
- 20 dkg sárgarépa
- 2 db tojás
- 12 dkg porcukor (plusz a tálaláshoz)
- 1 csipet só
- 1 teáskanál gyömbér (por vagy frissen reszelt)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 dl olaj
- 20 dkg rétesliszt (vagy finomliszt)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál kandírozott narancshéj
Ízlés szerinte mehet bele:
- 7 dkg durvára vágott dió vagy mogyoró
- 3-4 dkg mazsola
- 3-4 dkg aszalt sárgabarack
- 4 dkg kókuszpehely
- vagy más aszalvány, mag is passzol hozzá
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (160 fok légkeveréssel) és egy egy 20 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A répákat meghámozzuk, finomra reszeljük és kimérünk belőle 20 dkg-ot. Nekem mindig kicsivel több lesz, azt elszoktam nassolni. Két tojást egyesével felütünk egy keverőtálba. Hozzá szórjuk a cukrot, a sót és habverővel 2-3 percig keverjük, amíg kicsit halványabb és habosabb lesz. Belereszelünk 1 teáskanálnyi gyömbért, de használhatunk hozzá őrölt gyömbérport is. Fűszernek még 1 teáskanál fahéjat szórunk bele és az olajat lassan hozzácsorgatva alaposan kikeverjük.
- A lisztbe szitáljuk a sütőport, a szódabikarbónát és összekavarjuk. Hogy ne legyen csomós, először a liszt harmadát keverjük a tojásos masszába, majd jöhet még egy adag, amivel simára keverjük. Ekkor lazításképpen dolgozzuk bele a répa felét, majd a maradék lisztet. Ha szép sima jöhet bele többi a répa is.Számos finomsággal lehet dúsítani a tésztáját. Mi kandírozott narancshéjat szoktunk bele tenni, de jöhetne még bele mazsola, dió, mogyoró, kókusz pehely és aszalt barack is.
- A kész masszát sütőpapírral bélelt formába szedjük, elsimítjuk és előmelegített sütőben, 60 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?