Igazán finom sűrített tej, mintha a nagyid konyhájából került volna ki. Nagyon sokféleképpen használhatod és tartósítószer nélkül is sokáig eltarthatod.
Hozzávalók
1,5litertej
50dkgcukor
Elkészítés
A nagy méretű, 4 literes lábosba beleszórjuk a cukrot és felöntjük a tejjel. Közepes lángon kevergetve addig főzzük, amíg a cukor elolvad. Utána igyekezzünk belőni úgy a hőfokot, hogy csendesen forrjon, ne zubogva.
Időnként, kb. 4-5 percenként nézzünk rá és keverjük meg, hogy ne égjen le. Ha kell csökkentsük a hőt alatta. Az a célunk, hogy a tej víztartalmát elpárologtassuk és besűrűsödjön, mint egy szirup.
Amikor bő egy óra után a felére csökkent készen is van. Ilyenkor még folyósnak tűnik, de hűlés közben jobban be fog sűrűsödni. Öntsük át egy tárolóedénybe és kihűlés után a hűtőben tároljuk.