A lángosnak nehezen lehet ellenállni, annyira jól tud esni. Tejföllel gazdagon megkenve, jó sok reszelt sajttal és persze fokhagymával az igazi.
Hozzávalók
A lángos tésztához:
25dkgburgonya(hámozott)
2dltej(vagy a burgonya főzővíze)
1teáskanálcukor
1,5dkgélesztő(vagy 7 gramm porélesztő)
1dbtojássárgája
50dkgfinomliszt(BL55)
1teáskanálsó
olaj a sütéshez
A fokhagymás kencéhez:
2dbfokhagymagerezd
½dlétolaj
A tálaláshoz:
4dltejföl
30dkgtrappista sajt(reszelt)
Elkészítés
A burgonyát kockázzuk fel, és bő, sós vízben főzzük puhára. A főzővizet szűrjük le, és még forrón törjük át a burgonyát. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A burgonyára öntünk 2 dl tejet vagy főzővizet, a cukrot, élesztőt és keverjük simára. Adjuk hozzá a tojás sárgáját és keverjük simára. Végül adjuk hozzá a lisztet és a sót is és dagasszunk belőle sima tésztát. Letakarva, huzatmentes helyen 2 órán át kelesztjük. Közben a fokhagymákat finomra aprítjuk és az olajjal elkeverjük a tálaláshoz.
A megkelt tésztát 8 egyforma részre osztjuk, kis gombócokat formálunk belőlük. Egy nagy serpenyőben 1 ujjnyi olajat hevítünk. Az első tésztát finoman széthúzzuk lángos formára alakítjuk és a forró olajba engedjük. 2-3 perc sütés után átfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük. Egy papírtörlővel bélelt tálba szedjük és sütjük a következőt.
Végül tálaljuk a fokhagymás olajjal, tejföllel és sajttal megszórva.