A burgonyás lángos házias, egyszerű étel, amihez mindenkinek sok emléke és élménye fűződik. A kefíres és a burgonyás lángos biztos, hogy vezeti a toplistát, de nekem a burgonyás mindig egy kicsit jobban ízlett. Remélem sokan kipróbáljátok ezt a szuper receptet.
A lángos tésztához:
25 dkg hámozott burgonya
2 dl a burgonya főzővízéből, vagy tej
1 teáskanál kristálycukor
1,5 dkg friss élesztő vagy 1 tasak porélesztő
1 tojás sárgája
50 dkg finomliszt
1 teáskanál só
olaj a sütéshez
Tálaláshoz:
2 gerezd fokhagyma
1/2 dl olaj
4 dl tejföl
30 dkg reszelt sajt
só
Elkészítés:
1. A burgonyát kockázzuk fel, és bő, sós vízben főzzük puhára. A főzővizet öntsük le, és még forrón törjük át a burgonyát. Hagyjuk teljesen kihűlni.
2. A burgonyára öntjük a főzővizet, a cukrot, élesztőt és keverjük simára. Adjuk hozzá a tojás sárgáját és keverjük simára. Végül adjuk hozzá a lisztet és a sót is és dagasszunk belőle sima tésztát. Letakarva, huzatmentes helyen 2 órán át kelesztjük.
3. Közben a fokhagymákat finomra aprítjuk és az olajjal elkeverjük a tálaláshoz.
4. A megkelt tésztát 8 egyforma részre osztjuk, kis gombócokat formálunk belőlük. Egy nagy serpenyőben 1 ujjnyi olajat hevítünk. Az első tésztát finoman széthúzzuk lángos formára alakítjuk és a forró olajba engedjük. 2-3 perc sütés után átfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük. Egy papírtörlővel bélelt tálba szedjük és sütjük a következőt.
5. Végül tálaljuk a fokhagymás olajjal, tejföllel és sajttal megszórva.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.