Az amerikai epres fánkot kár lenne kihagyni a farsangi időszakban. A recept videóben mutatom, hogyan készíts amerikai epres fánkot friss alapanyagokból, egyszerűen.
Hozzávalók
A fánk tésztájához:
23dkgkenyérliszt(BL80)
1teáskanálporélesztő(vagy 2 dkg friss)
1evőkanálvaníliás cukor
1,5dkgcukor
¼teáskanálsó
1,2dltej(langyos)
3dkgteavaj(puha)
2dbtojássárgája
1evőkanálrum
2evőkanálfinomliszt(a nyújtáshoz)
Az epres cukormázhoz:
10dkgeper
10dkgporcukor
Elkészítés
A kenyérlisztet átszitáljuk egy keverőtálba és beleszórjuk az élesztőt (ha frisset használunk, azt a tejben oldjuk fel és azzal adjuk csak hozzá), a vaníliás és a sima cukrot, a sót és összekeverjük. A közepébe egy mélyedést készítünk és ide jön a tej, a puha vaj, a tojások sárgája és a rum. Először a spatulával keverjük össze, majd kézzel dagasszuk addig, amíg ragadás mentesen elválik a tál falától és a kezünkről is. Letakarva kelesszük egy órát vagy amíg a duplájára nem kel.
A duplájára kelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett (ide kell a finomliszt) deszkára és lapítsuk el, majd nyújtsuk ki egy centi vastagra. Szaggassuk ki nagyobb korongokat egy 8 cm átmérőjű formával majd a közepét is lyukasszuk ki egy kisebb, 3 cm átmérőjűvel. Tegyük félre egy sütőpapírral bélelt tálcára vagy tepsire. A maradék tésztát gyúrjuk össze, újra nyújtsuk és szaggasuk, amíg tart a tészta. Fóliával letakarva hagyjuk őket 30 percig kelni.
Az epres mázhoz a gyümölcsöt tegyük egy kisebb lábosba és alacsony lángon főzzük puhára. Amikor már kiengedte a levét törjük is össze és ha forr készen is van, szedjük egy szűrőbe és passzírozzuk át rajta. A tiszta eper püréből mérjünk ki 4 dkg-ot és keverjük az átszitált porcukorhoz. Addig keverjük, amíg szépen összeolvad a cukor az eprrel.
Egy magasfalú serpenyőbe vagy lábosba öntsünk 4 cm magasságig olajat és hevítsük fel közepesre. Ha van húshőmérőd akkor 160 fokra kell melegíteni. Tegyünk bele 3 fánkot, hogy legyen helyük nőni és süssük 2 percig. Fordítsuk át és a másik oldalukat is süssük 2 percig. Ha ennyi idő alatt túl hamar barnulna akkor csökkentsük a hőt, ha nagyon halvány marad, akkor erősebbre kell venni. Nekem az indukcióson a 4-es fokozat a jó hozzá. A kisült fánkokat tegyük át egy szűrőbe, hogy lecsepegjenek.
A langyosra hűl fánkokat egyesével bevonjuk az epres mázzal úgy, hogy egy határozott mozdulattal belenyomjuk és jobbra - balra forgatjuk, hogy egyenletesen rátapadjon a máz. Átfordítva tegyük egy rácsra, hogy szépen lecsorogjon az oldalára. Tálaljuk azonnal.
Alapanyag ár: 1000 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Amerikai
Kulcsszó: amerikai fánk, cukormázas fánk, epres fánk