A cruffin a croissant és a muffin házasításából született péksütemény. A kakaós cruffin sokáig friss marad, tökéletes akávé mellé napindítónak.
Hozzávalók
A tésztához:
20dkgkenyérliszt(BL80)
20dkgfinomliszt(+ a formázáshoz BL55)
8dkgporcukor
8grammporélesztő(vagy 3 dkg friss)
2dltej(langyos)
7dkgteavaj(puha)
½teáskanálsó
A töltelékhez:
7dkgteavaj(puha)
2evőkanálporcukor
1evőkanálholland kakaópor(cukrozatlan)
Elkészítés
A kenyér- és a finomlisztet, porcukrot, porlészetőt egy keverőtálba szórjuk. Alaposan elkeverjük és lassan hozzáadagoljuk a tejet, miközben egy spatulával kevergetjük. Jöhet bele a vaj és a só, majd a kezünkkel alaposan kidagasztjuk kb. 5 perc alatt. Letakarva kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk és 6 részre vágjuk. Kis gombócokká formázzuk őket. A porcukrot és a kakaót egy tálkában összekeverjük.
Az első tésztát enyhén lisztezett deszkán vékonyan kinyújtjuk ovális formára. Megkenjük a vajjal és egyenletesen meghintjük a cukros kakaóval. Szorosan feltekerjük és egy tálcára félretesszük. Elkészítjük a maradék 5 tekercset is és a hűtőbe tesszük őket 30 percre.
Közben a sütőt 180 fokra (alsó-felső mód, légkeverés nélkül) előmelegítjük és egy muffin tepsi mélyedéseibe kapszlikat teszünk. Ha letelt a hűtési idő hosszában félbevágjuk a tekercset és a vágott felével felfelé feltekerjük. Beleültetjük az előkészített kapszliba és a maradékot is ugyanígy elkészítjük. Ha megvagyunk hagyjuk 20 percet kelni, majd az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük készre.