A svéd Kanelknuter egy nagyon finom péksütemény. Bár a külseje alapján bonyolultnak tűnhet, de ahogy a videóban is láthatjátok, semmi extra nincs benne.
Hozzávalók
A tésztához:
24dkgkenyérliszt(BL80)
24dkgfinomliszt(BL55)
6dkgporcukor
8grammporélesztő(vagy 3 dkg friss élesztő)
½teáskanálsó
1dlhabtejszín
2dltej
6dkgteavaj(puha)
A töltelékhez:
5dkgteavaj(puha)
2evőkanálporcukor
1teáskanálőrölt fahéj
1evőkanálvaníliakivonat(vagy rum)
Elkészítés
Egy nagy keverőtálban összekeverjük a liszteket a porcukorral és az élesztővel. (Ha friss élesztőt használunk, akkor a tejet meglangyosítjuk a cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt és 5 perc állás után keverjük a lisztekhez.) Vegyítsük bele a sót is, és jöhet először a tejszín majd a tej is. Ha már kicsit összeállt, akkor dagasszuk hozzá a vajat is. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg ruganyos és feszes lesz és nem ragad már a tálhoz. Hintsük meg liszttel és kelesszük duplájára nagyjából 1 óra alatt.
A töltelékhez egy kis keverőtálban kikeverjük a puha vajat a porcukorral, fahéjjal és vanília kivonattal.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (alsó-felső mód, légkeverés nélkül) és egy nagyméretű tepsire terítsünk sütőpapírt. A tésztát borítsuk enyhén lisztezett deszkára és formázzunk belőle egy téglalapot. Nyújtsuk vékonyra és a felső felére kenjük rá a tölteléket egyenletesen. Hajtsuk keresztben félbe és késsel vágjuk 12 egyforma csíkra. Ezt úgy a legkönnyebb, ha először középen felezzük. A feleket harmadoljuk, amiket tovább felezünk. Az első csíkot a két végén ellentétes irányban csavarjuk meg és kössünk rá egy csomót. A két végét hajtsuk be alá és így tegyük az előkészített tepsire. A maradék tizenegyet is formázzuk meg. Hagyjuk 20 percig kelni és tegyük a sütőbe 20-25 percig sülni, amíg szép színe lesz.
Ha délután 5 után készíted el, akkor a megformázás után lefóliázva mehet a hűtőbe és reggel lehet is sütni. Én a leggyakrabban így készítem és akkor megvan a friss, finom reggeli. A hűtőben minimum 8 óra kell a tésztának, és maximum 15 órát lehet ott sütés előtt. Erre figyelj időzítésnél.
Alapanyag ár: 1000 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Svéd
Kulcsszó: fahéjas csomó, kanelknuter, kelt tészta, svéd péksütemény