Igazi ünnepi fogás a sertéskaraj krémes pezsgőmártásban. Ebben az ételben azt szeretem, hogy egy serpenyőben elkészül a hús és a szósz is, amiben puhára és omlósra párolódik a karaj.
Hozzávalók
2-3szeletsertéskaraj
¼teáskanálsó
teáskanálfrissen őrölt bors
teáskanálfokhagymapor(vagy fél gerezd fokhagyma)
2evőkanálétolaj
1dlalaplé(vagy forró víz+leveskocka)
1dlpezsgő(félszáraz)
1,5dlhabtejszín
2ágpetrezselyem
¼teáskanálkakukkfű
2teáskanálétkezési keményítő
Elkészítés
A sertéskaraj szeletek mindkét oldalát fűszerezzük sóval, borssal és fokhagymaporral. Egy serpenyőt felforrósítunk és belecsorgatjuk az olajat. Pakoljuk bele a húsokat és kb. 2-3 percig süssük oldalanként, amíg megpirulnak. Utána kicsit az oldalukon is forgassuk át őket, hogy a forrós serpenyőben.
A hirtelen körbe pirítással csak finom íz anyagokat képeztünk, de belül még bőven nyersek a húsok, ezért most jön a párolás. Öntsük fel alaplével, pezsgővel és 1 dl tejszínnel, hogy krémes legyen. Kicsit mozgassuk át.
Finomra aprítunk egy ág petrust és szórjuk az ételre. Fűszerezzük még kevés kakukkfűvel és lefedve, takarék lángon főzzük puhára a húsokat kb. 30-40 perc alatt.
Az étkezési keményítőt egy tálba kanalazzuk és a maradék fél deci tejszínnel csomómentesre keverjük. A forró szószból kanalazzunk hozzá, hogy a hő kiegyenlítődjön és így mehet vissza a serpenyőbe. Lazán keverjük át és 4-5 perc alatt sűrűre beforraljuk. Tálaljuk sült burgonya mellé, jó sok pezsgőmártással és kevés friss petrussal.