Igazi ünnepi fogás a sertéskaraj krémes pezsgőmártásban és sült krumplival elkészítve. Szerintem a sertéskaraj egy szép hús, amit változatosan lehet elkészíteni a recept videóban megmutatom minden lépését. Ebben az ételben azt szeretem, hogy egy serpenyőben elkészül a hús és a szósz is, amiben puhára és omlósra párolódik a karaj.
A sertéshús is az egészséges étrend része
Tudom, hogy sokan fenntartással kezelik a sertéshúsokat, pedig remek fehérjeforrás, vitaminokban (jelentős a B12-vitamin), vasban és egyéb ásványi anyagokban is gazdag.
Szerencsés helyzetben vagyunk, mert Magyarországon kiemelkedő minőségben tudjuk megvásárolni őket. Klassz, ha van egy bejáratott, jó hentesed, de az élelmiszer hálózatok polcain is van belőle prémium minőségű, ami garantáltan GMO mentesek és friss. Ráadásul nem kell az utolsó pillanatra hagyni a bevásárlást. A csomagolásban az oxigént lecsökkentve több napig is megőrzik a frissességüket a húsok. Vásárlás előtt nézd meg alaposan a címkét és válassz tudatosan alapanyagot.
Tudatos alapanyagválasztás és elkészítés
A sertéshúsról sokaknak egy zsírban tocsgó, avitt étel jut eszükbe, pedig nagyon finom, nemes és zsírszegény részei is vannak az állatnak. Én nagyon szeretek a receptben is szereplő karajjal, továbbá sertésszűz pecsenyével és combbal is dolgozni. Sőt még a darált húsból is tudunk venni light verziót, ami semmivel sem egészségtelenebb vagy hízlalóbb a darált pulykahúsnál.
A pezsgőmártás egy könnyű öntet, ami az egyszerű ételeket is ünnepivé varázsolja. Hozzá pár szem sütőben sült burgonya és friss saláta köretként kompletté teszi, ami bármely egészséges étrend része lehet.
Alaplé főzés és helyettesítés
Én nem csinálok belelőle nagy ügyet. A napi főzések során megmaradó zöldség részeket (répa héja, karfiol torzsája, stb.), húsokat, csontokat, bőröket, amiket nem eszünk meg, egy tasakban gyűjtöm a hűtőben és amikor elegendőnek látom a mennyiséget annyi vízzel, ami duplán ellepi, lassan főzöm 2-3 órát. Ezt leszűröm és kisebb adagokban lefagyasztom, hogy ha szükségem van rá, akkor csak elő kelljen venni.
Ha te idegenkedsz ettől, akkor helyette old fel forró vízben leveskockát. Ha pl. 1 dl kell, és a leveskockát 5 dl folyadékhoz ajánlják, akkor vágd le az ötödét és ezt oldd fel a vízben.
📖 Recept
Sertéskaraj krémes pezsgőmártásban
Hozzávalók
- 2-3 szelet sertéskaraj
- ¼ teáskanál só
- teáskanál frissen őrölt bors
- teáskanál fokhagymapor (vagy fél gerezd fokhagyma)
- 2 evőkanál étolaj
- 1 dl alaplé (vagy forró víz+leveskocka)
- 1 dl pezsgő (félszáraz)
- 1,5 dl habtejszín
- 2 ág petrezselyem
- ¼ teáskanál kakukkfű
- 2 teáskanál étkezési keményítő
Elkészítés
- A sertéskaraj szeletek mindkét oldalát fűszerezzük sóval, borssal és fokhagymaporral. Egy serpenyőt felforrósítunk és belecsorgatjuk az olajat. Pakoljuk bele a húsokat és kb. 2-3 percig süssük oldalanként, amíg megpirulnak. Utána kicsit az oldalukon is forgassuk át őket, hogy a forrós serpenyőben.
- A hirtelen körbe pirítással csak finom íz anyagokat képeztünk, de belül még bőven nyersek a húsok, ezért most jön a párolás. Öntsük fel alaplével, pezsgővel és 1 dl tejszínnel, hogy krémes legyen. Kicsit mozgassuk át.
- Finomra aprítunk egy ág petrust és szórjuk az ételre. Fűszerezzük még kevés kakukkfűvel és lefedve, takarék lángon főzzük puhára a húsokat kb. 30-40 perc alatt.
- Az étkezési keményítőt egy tálba kanalazzuk és a maradék fél deci tejszínnel csomómentesre keverjük. A forró szószból kanalazzunk hozzá, hogy a hő kiegyenlítődjön és így mehet vissza a serpenyőbe. Lazán keverjük át és 4-5 perc alatt sűrűre beforraljuk. Tálaljuk sült burgonya mellé, jó sok pezsgőmártással és kevés friss petrussal.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Varga Edit
Szeretném megkérdezni, hogy ezt a húsételt lehet-e sütõben készíteni?