A zsidó konyha egyik remek étele a sólet. Bár időigényes, de tény nincs vele sok munka. Az eredmény pedig magáért beszél.
Hozzávalók
25dkgszáraz fehérbab
25dkgszáraz lila salátabab
25dkgszáraz májbab
1dbfüstölt libamell
1dbfüstölt libacomb
2dbvöröshagyma
2dbfokhagymagerezd
25dkggersli(árpagyöngy)
40dkgmarhanyak
1dblibacomb(pecsenye)
4dbbabérlevél
1teáskanálmajoranna
1teáskanálfrissen őrölt bors
5teáskanálsó
1teáskanálőrölt füstölt paprika
1teáskanálőrölt csemege paprika
Elkészítés
A babokat szórjuk egy nagy méretű tálba és öntsünk rá bőségesen hideg vizet. Áztatás közben háromszorásra fog nőni. A füstölt mellet és a combot is tegyünk egy másik tálba és erre is öntsünk bőségesen hideg vizet. Minimum 10 órát hagyjuk ázni őket, de lehet akár 24 órát is. Ügyeljünk rá, hogy ne fogyjon el a víz a babról.
A sütőt melegítsük elő 100 fokra alsó-felső mód, légkeverés nélkül. Aprítsunk finomra két vöröshagymát. A fokhagyma gerezdeket roppantsuk meg, vágjuk le a kemény végét. Felezzük és a közepéről emeljük ki a hajtáskezdeményt. A gerslit folyó vízben alaposan mossuk meg és csöpögtessük le. A jól megduzzadt babokat öblítsük át folyó víz alatt és csöpögtessük le. A füstölt húsokat mossuk át és emeljük egy tálra.
Egy öntöttvas edényt hevítsünk fel a közepesnél erősebbre. A libacombot tisztítsuk meg, a marhanyakat vágjuk kisebb darabokra. Ha már elég forró mehet bele a megtisztított pecsenye libacomb a bőrével lefelé, hogy a zsírját kiengedje és azon süljön meg. Olvasszunk fel egy kanálka libazsírt mellette és süssük körbe hirtelen a marhahúsokat is barnára. Ha már megbarnult a libacomb fordítsuk át, hogy a másik oldalon is megpiruljon.
A barnára sült húsokat emeljük egy tányérra. Belül még bőven nyersek, majd a sütőben fognak omlósra sülni. Most csak ízt adunk nekik a lepörkölt részekkel és lezárjuk őket, hogy ne süljön ki minden szaft.
Mérsékeljük a lángot a legalacsonyabbra és szórjuk a hagymát és a fokhagymákat az edénybe. Kevergetve süssük 3-4 percig, amíg kicsit megfonnyad és felveszi a lepörkölődött részeket az edény aljáról. A babok harmadát szórjuk a hagymára és hintsük meg a gersli harmadával. Fűszerezzük 2 babérlevéllel, majorannával és őrölt borssal. A marha húsok felét elrendezzünk rajta. A füstölt mellet nagyobb darabokra vágjuk és a felét tegyük erre a szintre. Jöhet a babokból a második harmad és a gersliből is. Sózzuk meg és tegyük rá a két combot és a maradék húsokat. Fedjük be a maradék babbal és gerslivel.
Fűszerezzük őrölt borssal és öntsünk rá annyi vizet, ami szűken ellepi. Ízesítsük tovább babérlevéllel, őrölt füstölt paprikával, sima csemege paprikával és sóval. Forraljuk fel és hagyjuk forrni 20 percet. Lefedve tegyük az előmelegített sütőbe 10 órára sülni.
Ha letelt a 10 óra vegyük le a fedelét és erős tűzön kb. 200 fokon, 30 perc alatt rotyogtassuk el a felesleges folyadékot. Ilyenkor karamellizálódik a felső réteg és nagyon finom ízt ad az egész ételnek. Tálalásnál gondoljunk rá, hogy ez egy nehéz étel és kisebb adagokat kínáljunk belőle.