Tény, hogy a sólet időigényes, de egészen kevés munka van vele. A jó házi sólet sütőben készül egészen lassú tűzön. Mindenki azt magyarázza, hogy a sólet egyszerű étel, de az igazság valahol fél úton van. Olyan módszerrel készül, hogy akkor is omlós és ízes sül a bab és a hús is, ha teljesen kezdő vagy a konyhában.
Milyen babot vegyek a sólethez?
Természetesen lehet készíteni egyféle babból is, de én általában 2-3 félét szoktam vegyíteni. A fehérbab a legtipikusabb választás a sólethez ez adja a bázist. A nagyszemű, lila salátabab egészen édeskésre és gesztenye állagúra sül. A májbab héja szinte egybeolvad a jó tartású, krémesre sülő, ízes babhússal. Ezt a fajtát mindenképpen ki kell próbálni. A babokhoz egy jó tanács, piacon és zöldségesnél keressétek. Én üzletekben nem szoktam nagy választékot találni.
Milyen húsokat használjunk a sólethez?
Sokan jobban szeretnek hízott libával dolgozni. Szerintem az túl zsíros ehhez az ételhez, ezért preferálom a pecsenye combot. A marhanyak márványos húsa csodásan omlósra sül, de lehet választani kevésbé laza, és zsíros alkatrészt is, pl. combot.
Nálam elengedhetetlen bele a hagyományos füstölésű libahús. Nehéz a piacon megítélni, hogy tényleg hagyományos-e vagy csak ott van a felirat mellette, mint az extra édes narancsnál. Az viszont a hentes fiú két szép szeme mellé mindenképpen jó jel, ha zsinórral volt felfüggesztve a füstöléshez és nem hűtőpultban tartják.
Mi az a gersli?
A gersli vagy más néven árpagyöngy egy nagyon finom gabonaféle. Ugyanúgy lehet megfőzni és használni, mint a rizst. Akár töltött káposztában, akár köretként vagy rizottóban is használhatjuk.
A sóletben kissé szét fog sülni és ettől lesz sűrű, főzelékszerű állaga.
Miben főzzük a sóletet?
Az öntöttvas edény a legjobb a sólethez, de ha nincs ilyen otthon, akkor olyan edényt válasszunk aminek nincs műanyag része, lefedhető és betehetjük a sütőbe. Ehhez a mennyiséghez egy 5 literes öntöttvas edényt szoktam használni. Arra kell számítani, hogy a felöntés után kb. 2 centit fog még nőni a sütés közben. Akkora edénybe tegyük, amibe belefér így.
Mennyire sózzam meg?
Na a só egy kényes pont, mert a hagyományosan füstölt húsok lehetnek pont jók és rettenetesen sósak is, így általában félve sózunk, hogy nehogy túl sós legyen az eredmény. De nincs rosszabb egy sótlan babnál vagy húsnál. hiába sózzuk meg utólag kívülről, belül sótlan marad. A suliban azt tanítják, hogy kilónként 4 lapos teáskanál sót kell használni. Ha összeadjuk a sótlan összetevők súlyát, úgy mint a bab, a gersli, a pecsenyecomb és a marhanyak, akkor az összesen bő másfél kg. Ehhez 6 teáskanál só kellene, de én a füstölt húsok miatt egyet elveszek. Így összesen 5 lapos teáskanál só ment bele.
📖 Recept
Sólet sütőben készítve
Hozzávalók
- 25 dkg száraz fehérbab
- 25 dkg száraz lila salátabab
- 25 dkg száraz májbab
- 1 db füstölt libamell
- 1 db füstölt libacomb
- 2 db vöröshagyma
- 2 db fokhagymagerezd
- 25 dkg gersli (árpagyöngy)
- 40 dkg marhanyak
- 1 db libacomb (pecsenye)
- 4 db babérlevél
- 1 teáskanál majoranna
- 1 teáskanál frissen őrölt bors
- 5 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt füstölt paprika
- 1 teáskanál őrölt csemege paprika
Elkészítés
- A babokat szórjuk egy nagy méretű tálba és öntsünk rá bőségesen hideg vizet. Áztatás közben háromszorásra fog nőni. A füstölt mellet és a combot is tegyünk egy másik tálba és erre is öntsünk bőségesen hideg vizet. Minimum 10 órát hagyjuk ázni őket, de lehet akár 24 órát is. Ügyeljünk rá, hogy ne fogyjon el a víz a babról.
- A sütőt melegítsük elő 100 fokra alsó-felső mód, légkeverés nélkül. Aprítsunk finomra két vöröshagymát. A fokhagyma gerezdeket roppantsuk meg, vágjuk le a kemény végét. Felezzük és a közepéről emeljük ki a hajtáskezdeményt. A gerslit folyó vízben alaposan mossuk meg és csöpögtessük le. A jól megduzzadt babokat öblítsük át folyó víz alatt és csöpögtessük le. A füstölt húsokat mossuk át és emeljük egy tálra.
- Egy öntöttvas edényt hevítsünk fel a közepesnél erősebbre. A libacombot tisztítsuk meg, a marhanyakat vágjuk kisebb darabokra. Ha már elég forró mehet bele a megtisztított pecsenye libacomb a bőrével lefelé, hogy a zsírját kiengedje és azon süljön meg. Olvasszunk fel egy kanálka libazsírt mellette és süssük körbe hirtelen a marhahúsokat is barnára. Ha már megbarnult a libacomb fordítsuk át, hogy a másik oldalon is megpiruljon.
- A barnára sült húsokat emeljük egy tányérra. Belül még bőven nyersek, majd a sütőben fognak omlósra sülni. Most csak ízt adunk nekik a lepörkölt részekkel és lezárjuk őket, hogy ne süljön ki minden szaft.
- Mérsékeljük a lángot a legalacsonyabbra és szórjuk a hagymát és a fokhagymákat az edénybe. Kevergetve süssük 3-4 percig, amíg kicsit megfonnyad és felveszi a lepörkölődött részeket az edény aljáról. A babok harmadát szórjuk a hagymára és hintsük meg a gersli harmadával. Fűszerezzük 2 babérlevéllel, majorannával és őrölt borssal. A marha húsok felét elrendezzünk rajta. A füstölt mellet nagyobb darabokra vágjuk és a felét tegyük erre a szintre. Jöhet a babokból a második harmad és a gersliből is. Sózzuk meg és tegyük rá a két combot és a maradék húsokat. Fedjük be a maradék babbal és gerslivel.
- Fűszerezzük őrölt borssal és öntsünk rá annyi vizet, ami szűken ellepi. Ízesítsük tovább babérlevéllel, őrölt füstölt paprikával, sima csemege paprikával és sóval. Forraljuk fel és hagyjuk forrni 20 percet. Lefedve tegyük az előmelegített sütőbe 10 órára sülni.
- Ha letelt a 10 óra vegyük le a fedelét és erős tűzön kb. 200 fokon, 30 perc alatt rotyogtassuk el a felesleges folyadékot. Ilyenkor karamellizálódik a felső réteg és nagyon finom ízt ad az egész ételnek. Tálalásnál gondoljunk rá, hogy ez egy nehéz étel és kisebb adagokat kínáljunk belőle.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Mészáros Jenő
Kedves Anna.
Az általad irt recept bizonyára szenzációs iz cunamit idéz elfogyasztásakor, feltehetően még ezen a héten megprobálom. Nem tudom te éltél e magyarországon, Budapesten, itt én fiatal koromban ha nem csal az emlékezetem a Dob utca Kőrut és Kertész utca közötti szakaszán talán "KUKORICA " vagy valami hasonló nevű étteremben ettem nemegyszer sült sóletet, ami a leirásod alapján felteheően ilyen elkészitési módban készült. A mai napig itt van a számban az iz. Sajnos Bár nagyon sok helyen probáltam (még a "KÁDÁR" étkezdében is Klauzál tér,) nem tudtam hasonlót enni. Állitolag én is igen finom sóletet tudok főzni, de eddig még sütőben nem sikerült. Ugy tudom Izraelben van kifejezetten sólet készitésére alkalmas készülék, aminek a hőmérséklete bizonyára lehetővé teszi a 10 órás melegitést. Itt a tulajdonomban levő készülék erre nem biztos, hogy alkalmas. HA nagyon kicsire veszem a lángot, előfordult, hogy elaludt, - ha nagyobb szerintem a 10 óra alatt minden lé elfőne és teljesen kiszáradna. Probáltam hasonló módszert sütőben cserépedényben, de igy is ehetetlenné száradt a bab. Egyszer probáltam nedves konyharuhával körbetekerve de a ruhábol is kiszáradt a nedvesség és meggyulladt. Ugyhogy én hagyományosan egy kacsa sütéshez alkalmas fém edényben készitem, nem rétegezve hanem az alapanyagokat összekeverve. A sózás nekem is gond de ugy oldom meg, hogyha kostoláskor érzek só hiányt akkor konyhasót vizben feloldok és azzal öntöm fel. Én nagyszemű tengeri sót szoktam használni és a gersli aránya nálam kissé kevesebb, viszont hagymát és fogkagymát jelentősen többet teszek bele, mint amit te irtál a receptben. Minden esetre köszönöm, hogy megörvendeztettél a receptel, ha nem veszed tolakodásnak, megirom, hogyan sikerült a sólet recepted.
Üdvözlettel Mészáros Jenő
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki! Többször járok Budapestem de olyan igazit még nekem sem sikerült ennem egyik ikonikus étteremben sem. Talán egyszer szerencsénk lesz.
Kérlek, ha teheted értékel a receptet az 5 csillag megnyomásával, ezzel segíted a munkámat.🤍
Lucz Zsolt
Kedves Anna!
Őrületesen finom lett, köszönöm a receptet!
Az összes eddig kóstolt, hasonló étel csak távoli rokonságot mutatott ezzel a változattal, pedig nem vagyok igazán gyakorlott szakács... A kiváló, aprólékos, videóval is megtámogatott "itiner" gyakorlatilag elronthatatlanná teszi a receptet. Fogom még ismételni, az biztos!
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️