A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tököt félbevágjuk, kikaparjuk a magjait, daraboljuk és egy kis tepsire tesszük. Előmelegített sütőben 40-50 perc alatt puhára sütjük.
Ha már langyosra hűlt meghámozzuk és kimérünk belőle 30 dkg-ot egy tálba. Villával teljesen finomra törjük. (Ha keményebb húsú, akkor botmixerrel vagy késes robotgéppel dolgozzuk pépesre.) Hozzákeverjük a tejet, porcukrot, élesztőt, tojást és a vajat is. Ekkor jöhet bele a kenyérliszt, finomliszt és a só is. Dagasszuk alaposan ki a tésztát kb. 5-8 perc alatt. Kelesszük a duplájára nagyjából 1 óra alatt.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra és egy nagy tepsire terítsünk sütőpapírt. A tésztát borítsuk enyhén lisztezett deszkára és osszuk 10 egyforma darabra. Egyesével formázzunk kis gombócokat belőlük, amiket sorakoztassunk enyhén lisztezett deszka szélére. Vágjuk le egy hosszú (kb. 40 cm) spárgát és kössük meg az elsőt alulról, majd fordítsuk el a madzagot és keresztben is kössük át, aztán átlósan is kössük meg mindkét oldalról, ahogy a videóban mutatom. A maradék kilencet is formázzuk meg. Hagyjuk 20 percig kelni, tegyük őket az előkészített tepsire, végül 20-25 perc alatt süssük őket készre. Miután kihűltek vágjuk el több helyen a madzagokat és óvatosan szedjük le a kis buciról, hogy ne tépjük el vele a tésztát.
Tipp:
1. Csak 100% természetes pl. kender madzagot, zsinórt használjunk hozzá. A műanyagot tartalmazó madzagok a hő hatására megolvadnak és az egészségre károsak.2. Ha délután 5 után készíted el, akkor a megformázás után lefóliázva mehet a hűtőbe és reggel lehet is sütni. Én a leggyakrabban így készítem és akkor megvan a friss, finom reggeli. A hűtőben minimum 8 óra kell a tésztának, és maximum 15 órát lehet ott sütés előtt. Erre figyelj időzítésnél.