Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Őszi tökös buci ◾ EXTRA FINOM KENYÉRKE

Írta Posted on 0 Nincs címke 0

Na erre maximálisan igaz az állítás, hogy meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt. Már önmagában a külalakja is szívrabló, de az, hogy pihe-puha az állaga, enyhén édeskés, kellemes íze van és ráadásul liszt egy jó része helyett vitaminokban, rostokban gazdag tök van benne egész egyszerűen pazar. Pont olyan, mint egy molnárka, amiből nagyon finom szendvicseket lehet készíteni. Ezt is lehet sósan és édesen is enni, akár lekvárral vagy Nutellával is. Én leginkább sós feltétekkel, sajtokkal, zöldségekkel szeretem.
Én többnyire maradék sült tökből készítem el, mert nálunk mindig marad, de a videó kedvéért elkészítettem nulláról. Nem csak Hokkaido jó hozzá. A többi sütőtökből is nagyon finom lesz. Csak, ha nem sül teljesen puhára, akkor mindenképpen pürésítsük botmixerrel a zöldséget a bedagasztás előtt.

Hozzávalók 10 db-hoz:
50 dkg Hokkaido tök (sütés után, tisztítva 30 dkg)
1,5 dl tej
1 evőkanál porcukor
8 gr porélesztő vagy 3 dkg friss élesztő
1 db tojás
7,5 dkg puha vaj
25 dkg kenyérliszt
25 dkg finomliszt + a formázáshoz
1/2 teáskanál só

1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tököt félbevágjuk, kikaparjuk a magjait, daraboljuk és egy kis tepsire tesszük. Előmelegített sütőben 40-50 perc alatt puhára sütjük.

2. Ha már langyosra hűlt meghámozzuk és kimérünk belőle 30 dkg-ot egy tálba. Villával teljesen finomra törjük. (Ha keményebb húsú, akkor botmixerrel vagy késes robotgéppel dolgozzuk pépesre.) Hozzákeverjük a tejet, porcukrot, élesztőt, tojást és a vajat is. Ekkor jöhet bele a kenyérliszt, finomliszt és a só is. Dagasszuk alaposan ki a tésztát kb. 5-8 perc alatt. Kelesszük a duplájára nagyjából 1 óra alatt.

3. A sütőt melegítsük elő 180 fokra és egy nagy tepsire terítsünk sütőpapírt. A tésztát borítsuk enyhén lisztezett deszkára és osszuk 10 egyforma darabra. Egyesével formázzunk kis gombócokat belőlük, amiket sorakoztassunk enyhén lisztezett deszka szélére. Vágjuk le egy hosszú (kb. 40 cm) spárgát és kössük meg az elsőt alulról, majd fordítsuk el a madzagot és keresztben is kössük át, aztán átlósan is kössük meg mindkét oldalról, ahogy a videóban mutatom.  A maradék kilencet is formázzuk meg. Hagyjuk 20 percig kelni, tegyük őket az előkészített tepsire, végül 20-25 perc alatt süssük őket készre. Miután kihűltek vágjuk el több helyen a madzagokat és óvatosan szedjük le a kis buciról, hogy ne tépjük el vele a tésztát.

Tipp:
1. Csak 100% természetes pl. kender madzagot, zsinórt használjunk hozzá. A műanyagot tartalmazó madzagok a hő hatására megolvadnak és az egészségre károsak.
2. Ha délután 5 után készíted el, akkor a megformázás után lefóliázva mehet a hűtőbe és reggel lehet is sütni. Én a leggyakrabban így készítem és akkor megvan a friss, finom reggeli. A hűtőben minimum 8 óra kell a tésztának, és maximum 15 órát lehet ott sütés előtt. Erre figyelj időzítésnél.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..