A granola lényegében a felturbózott müzli megsütve. Én nagyon szeretem házilag készíteni, hogy ne legyen benne feleslegesen sok olaj és méz. A diót és mogyorót pedig ne helyettesítse az olcsóbb napraforgó- és szezámmag. Utóbbiak is egészségesek és finomak is, de jobban szeretem én szabályozni az összetételt.
Hozzávalók
25dkgzabpehely(apró szemű)
5dkgkókuszpehely
3dkgpekándió
8dkgmogyoró
2evőkanálnapraforgómag
2evőkanállenmag
2evőkanálszezámmag
2evőkanálchiamag
2evőkanáltökmag
1csipetsó
9dkgkókusz olaj(vagy 6 evőkanál olaj)
5dkgjuharszirup
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 150 fokra (alsó-felső mód, nem légkeverés) és egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk. A zabpelyhet egy nagy keverőtálba szórjuk és hozzáadjuk a kókuszpelyhet, pekán diót, mogyorót, napraforgómagot, lenmagot, szezámmagot, chiamagot, tökmagot. Alaposan összekeverjük, sózzuk és ezzel is átmozgatjuk.
Rálocsoljuk a kókusz olajat, a juharszirupot és addig keverjük, amíg nem csillog minden részén. Az előkészített tepsire szórjuk és szépen elterítjük. Betesszük 20 percre sülni, majd kivesszük átkeverni. Ezt még kétszer megismételjük, vagyis összesen 1 órát sül a granola, de közben háromszor átkeverjük, hogy egyenletesen piruljon mindenhol.
Ha már mindenhol szép barnára sült vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha nem szeretjük a pirult chiamagot, akkor most keverjük hozzá. Illetve, ha szeretnénk bele aszalt gyümölcsöt tenni, azt is kihűlés után keverjük bele. Szedjük egy jól záródó üvegbe vagy dobozba és tegyük száraz, napfénytől védett helyre, így 3 hónapig eltartható.