A granola klasszikusan olyan étel, amiből a házi, frissen sült sokkal finomabb, mint a hetek óta a boltok polcain álló változat. A házi granola ráadásul pont annyi mogyorót és más magot tartalmaz, amennyit csak szeretnénk. Nincs benne a kelleténél több olaj és édesítés. 5-6000 Ft helyett 2000 Ft-ból kijön 1 kg elkészítése és nincs finomabb a frissen sült, ropogós még langyos granolánál.
Granola recept tippek
Persze finomabb lesz, ha tele csucsogtatjuk sok juharsziruppal és olajjal, én egy moderáltabb verziót készítek. Ha te nem számolod a kalóriát, akkor ehhez a mennyiséghez tegyél 12 dkg olajat és 8 dkg juharszirupot.
Aszalt gyümölcsöt szerintem nem érdemes sütés előtt hozzáadni. Azzal várd meg, hogy kihűljön a kész granola és akkor keverd bele. Ugyanígy, ha nem szereted a chia magot pörkölve (kicsit megváltozik az íze) akkor a sütés után add hozzá.
Ugye mondanom sem kell, hogy úgy válogatod és variálod benne a magvakat, ahogyan csak szeretnéd. Én friss gyümölccsel szeretem enni zabkására vagy joghurtra kanalazva.
📖 Recept
Granola recept
Hozzávalók
- 25 dkg zabpehely (apró szemű)
- 5 dkg kókuszpehely
- 3 dkg pekándió
- 8 dkg mogyoró
- 2 evőkanál napraforgómag
- 2 evőkanál lenmag
- 2 evőkanál szezámmag
- 2 evőkanál chiamag
- 2 evőkanál tökmag
- 1 csipet só
- 9 dkg kókusz olaj (vagy 6 evőkanál olaj)
- 5 dkg juharszirup
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 150 fokra (alsó-felső mód, nem légkeverés) és egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk. A zabpelyhet egy nagy keverőtálba szórjuk és hozzáadjuk a kókuszpelyhet, pekán diót, mogyorót, napraforgómagot, lenmagot, szezámmagot, chiamagot, tökmagot. Alaposan összekeverjük, sózzuk és ezzel is átmozgatjuk.
- Rálocsoljuk a kókusz olajat, a juharszirupot és addig keverjük, amíg nem csillog minden részén. Az előkészített tepsire szórjuk és szépen elterítjük. Betesszük 20 percre sülni, majd kivesszük átkeverni. Ezt még kétszer megismételjük, vagyis összesen 1 órát sül a granola, de közben háromszor átkeverjük, hogy egyenletesen piruljon mindenhol.
- Ha már mindenhol szép barnára sült vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha nem szeretjük a pirult chiamagot, akkor most keverjük hozzá. Illetve, ha szeretnénk bele aszalt gyümölcsöt tenni, azt is kihűlés után keverjük bele. Szedjük egy jól záródó üvegbe vagy dobozba és tegyük száraz, napfénytől védett helyre, így 3 hónapig eltartható.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Vélemény, hozzászólás?