Gluténmentes, joghurtos süti, ami azért klassz mert, nem kell hozzáadni semmilyen zsiradékot és egyetlen tálban ki lehet keverni.
Hozzávalók
A joghurtos sütihez:
4dbtojás
¼teáskanálsó
5dkg1:4 édesítő(vagy 10 dkg cukor)
½dbcitrom(kezeletlen vagy bio)
1teáskanálvaníliakivonat(elhagyható)
35dkggörög joghurt
4dkgvaníliás pudingpor
1teáskanálsütőpor
A tetejére:
5dkgétcsokoládé(cukormentes)
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alsó-felső mód, légkeverés nélkül) és egy 30 x 10 cm-es vekniformát sütőpapírral bélelünk. (Lehet kisebb a sütőforma, akkor magasabb lesz a süti.) A tojásokat egyesével egy keverőtálba ütjük. Beleszórjuk a sót és habverővel addig verjük, amíg a térfogata a háromszorosára nő és kihalványodik. Ekkor beleszórjuk az édesítő felét és tovább habosítjuk 1 percig, hogy beleolvadjon majd jöhet bele a maradék édesítő is. Ha már ezzel is simára dolgoztuk és keményebb a hab, belereszeljük a citromhéjat is. Ízesítjük vaníliakivonattal és belekanalazzuk a görög joghurtot. Csak éppen addig keverjük, amíg eldolgozzuk, hogy ne keverjük ki a beledolgozott levegőt.
Egy szűrőbe szórjuk a vaníliás pudingport, a sütőport és beleszitáljuk. Ezzel is éppen csak addig keverjük, amíg sima és csomómentes lesz a tészta. Öntsük a sütőpapírral bélelt formába és tegyük az előmelegített sütőbe 30 percre sülni. Sütés végénél szúrjunk bele egy kést és ha nyom nélkül kijön, akkor átsült. Ha még tapad rá a tészta süssük tovább, hogy a közepe se legyen lágy. Ha elkészült borítsuk egy rácsra, emeljük le a formát és óvatosan húzzuk le a sütőpapírt róla. Így hagyjuk teljesen kihűlni kb. 20 perc alatt.
A csokoládét kicsire összetörjük és a mikróban 30 másodpercenként átkeverve megolvasztjuk és a sütemény tetejét díszítjük vele.
Tipp:
Ha a tojásfehérjét külön felvered és a végén forgatod bele lazán, akkor teljesen piskótás, laza állaga lesz a sütinek. Én ennél jobban szeretem a szaftos, harapható textúrát, de tortának mindenképpen lazítanám a kemény habbal.
Ha gyümölccsel szeretnéd elkészíteni, akkor mindenképpen még fagyosan szórd a tésztába sütés előtt. Kb. 7-10 dkg gyümölccsel kell számolni. Nekem ezekkel ízlett a legjobban: málna, meggy, eper, áfonya.